MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

lauantai 23. helmikuuta 2013

1001 Books You Must Read Before You Die


1001 kirjaa, jotka sinun pitää lukea ennen kuolemaasi.
 
Huomasin tämän kirjan joskus ennen joulua, mutta en sitten kuitenkaan hankkinut joululahjaksi itselleni, vaan päätin käyttää kirjastoa kirjan hankintaan. Onhan se nyt masentavaa, että ne kirjat, jotka pitäisi koskaan lukea, on joku toinen valinnut minun puolestani. Uteliaisuuttani oli kuitenkin pakko vilkaista, mitä kirjoja minun pitäisi lukea.



Hmmm... onkos piristävä kuva heti alkuun?
 
No, kirja on jaettu vuosituhansiin, ja kirjat muistuttavat aika tavalla niitä samoja listauksia kuin yliopiston kirjallisuuden opintokokonaisuudet tai lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kirjojen kirjalistat. Siinä mielessä tässä kirjassa ei ole yllätyksiä. Lisäksi kirjan esittelemä kirjallisuus on lähinnä USA:n ja Iso-Britannian kirjallisuutta, itselleni oli yllätys, että Saksasta oli niinkin vähän kirjoja mukana, venäläiset klassikot olivat kirjassa mukana, myös kiinnostavia eurooppalaisia kirjoja, joita yllätys yllätys, ei suurinta osaa ole suomennettu.
 
Listasin tähän itselleni joitakin kirjoja, jotka oli kivasti esitelty, jotka voisin itse jossain vaiheessa lukea ja joiden esittely erityisesti ilostutti minua.


 
Kirjan aivan ensimmäinen Must Read -teos on Aisopoksen tarinat - jee, näitä olen lukenut myös lapsilleni (en tosin varmaan aivan niitä alkuperäisimpiä). Nuoren Wertherin kärsimykset ei yllätä, eikä Austen tai Bronten sisaruksetkaan. Kirjassa on siis esitelty kirjoja, kirjailijoita korkeintaan sivun verran ja joissain paikoin tekstiä on elävöitetty yhtä isoin kuvin. Pidin kirjan ulkonäöstä paljon, siis teatterimainoksista, kuvista elokuvista ja kaikesta kivasta, mitä kirjan sivuilla oli. Kyllä tämän kirjan voisi omaan kirjahyllyyn hankkia vaikka noiden kuvien takia.
 





Kirjasta ei ole unohdettu sellaisiakaan teoksia kuin Frankenstein, iloisesti Anna Kareninen, muiden Tolstoiden ja Dostojevskien seasta.
 
 
Ensimmäinen ei-länsimainen esitelty kirja on Rashomon, joka tunnetaan ehkä paremmin Kurosawan leffana. Aasiasta kirjassa onkin juuri japanilaisia kirjoja mukana.

 
Minulla on ollut aina hieman huono suhde brittiläisiin kirjailijoihin, ja yritän parantaa sitä aika ajoin. Nostan esiin kirjasta Elizabeth Gaskellin, joka on minulle aivan tuntematon nimi. Yritän jatkossa huomata, jos Yle alkaa esittää hänen kirjoihinsa perustuvia tv-sarjoja taas.
 


Lukijana minussa on sellainen vika, että huomioni kiinnittyy aina siihen toiseen, tai siihen, jota esitellään jotenkin marginaalissa (vähemmän kuin jotain muuta). Niinpä minua kirjaa selatessani alkoivat kiinnostaa seuraavat kirjat:




Ralph Ellison: Invisible Man - Näkymätön mies 
Max Frisch: I'm Not Stiller
Francoise Sagan: Bonjour Tristesse - Tervetuloa, ikävä
Cesare Paverse: The Moon and the Bonfires - Kuu ja kokkotulet
Chinua Achebe: Kansan mies (Things Fall Apart ei kirjastossa suomeksi) 


Nevil Shute: a Town Like ALice - Viisi mustaa kanaa
Kenzaburo Oe: M/T ja kertomus metsän ihmeistä 


Yukio Mishima: The Sea pf Fertility (kirjastossa neljä suomennettua)

Siis tuollaisella samurai-kuvalla minulle myydään vaikka mikä kirja...

Ismail Kadare: Broken April - Särkynyt huhtikuu (plus paljon muuta)
Leonid Tsypkin: Summer in Baden-Baden - Kesä Baden-Badenissa
Thomas Bernhard: Wittgenstein''s Nephew - suomeksi? 
Margaret Drabble: The Radiant Way - Loistava tulevaisuus
Shashi Deshpande: Small Remedies - suomeksi Pitkä hiljaisuus


2000-luku 

Michel Faber: Under the Skin - Lihaa ja verta
Akhil Sharma: An Obedient Father (ei suomeksi)
Michel Houellebecq: Platform - Oikeus nautintoon 
Jonathan Safran Foer: Everything is Illuminated - Kaikki valaistuu

_____________

Sitten listasin laiskana kuvina niitä kirjailijoita/kirjoja, joihin haluaisin tutustua, mutta en ole vielä:

 
Siri Hustvedt - en tiedä, miksi en saa aloitettua hänen kirjojaan koskaan...
Jung Chang - no, tämä kirja on jo odottamassa.


 


Ian McEwan, Kazuo Ishiguro - ovat niin lukulistani kärjessä, kirjapinon päällä, ja kaikkea. No, kyllä näidenkin vuoro tulee. Joskus.
Christa Wolf kiinnostaa, mistä tulikin mieleeni, että tässä 1001 -kirjassa oli hirveä miesenemmistö. Tai ainakin tuntui siltä. Samoin saman kirjailijan kirjoja oli paljon, esimerkiksi McEwania.


Salman Rushdie, Donna Tartt - näihinkin on pitänyt tutustua jo ties kuinka kauan.

Isabell Allende, Vikram Seth - Sopiva nuori mies odottaa kirjahyllyssäni jotain 12. vuottaan...

Kazuo Ishiguron kirjoja kuuluu tähän 1001 kirjaa ennen kuolemaa teokseen monia - aion lukea ainakin yhden, kunhan vain saan aikaiseksi...
 
Kirjaan oli valittu aika monta kirjaa, joissa kerrotaan mustien historiasta, Alice Walker on minulle vielä lukematon, mutta alkoi kiinnostaa tästä kirjasta.
 

Paul Auster, jotenkin vaikea aloittaa hänenkin kirjojaan, mutta kyllä tänä vuonna, ehdottomasti!
 
Rohinton Mistryä olen kuullut ainoastaan kehuttavan, en tiedä, miksi Mistrykin on jäänyt lukematta.

Barbara Kingsolverin olen bongannut englanninkielisistä kirjablogeista, jotenkin aivan never heard -osastoa minulle. Like on julkaissut hänen kirjojaan suomeksi, ehkä se kertoo jotain kirjoista, mutta muuten minulla ei ole mitään käsitystä, minkälaisia kirjoja nämä ovat. Kiinnostavat siksi.
 
Jonathan Franzenin kirjat ovat kauniina kirjahyllyssäni, samoin McEwanin. Kirjojen kansia voisi vaikka availla joskus, käännellä sivuja, imeä tekstiä itseensä...
 
 
 
---------------------------------
Joistakin kirjailijoista/kirjoista olin erityisen iloinen, että ovat päätyneet kirjan sivuille:
 
Stephen King, kuningas on kuningas.
 


Eteläamerikkalaisia kirjailijoita olisi minun makuuni voinut olla kirjassa enemmänkin, mutta kiva että oli ainakin nämä:
Laura Esquivel, Gabriel Garcia Marquez...

 
Ehkä tämä selittää, miksi Tove Janssonin The Summer Book aika ajoin näkyy englanninkielisissä blogeissa:

 
Lisää pohjoismaista väriä:


Oates, ilman muuta - Oatesin kirjojakin minulla on vielä lukematta paljon! Trainspotting pääsi hieman yllättämään, varsinkin kun tämä on varmasta leffana paljon tunnetumpi kuin kirjana.

Zadie Smith oli myös kirjassa, hyvä niin! Ja viimeisenä, vaan ei vähäisempänä Martelin Piin elämä.
 
Kyllähän tästä kirjasta sai taas hirveän kasan kaikkea lisää must read -listalleen, vaikka ei aivan kaikkia 1001 kirjaa sieltä lukisikaan.
 
 
 

1001 Books You Must Read Before You Die
Cassell Illustrated  2006
General editor Peter Boxalla
949 sivua

14 kommenttia:

  1. Olipas hauska katsaus ja kiinnostava kirja. Lista olisi varmasti hieman erilainen, jos se olisi laadittu Suomesta käsin.

    Ishigueoa suosittelen sinulle lämpimästi! Oma Ishiguro-faniuteni on vanhaa perua - ensimmäisen taisin lukea 10 vuotta sitten ja edelleen kirjailijan teksi puhuttelee, herättää ajatuksia. Syvä, herkkä ja viisas kirjoittaja. Kokeile ihmeessä! Me orvot pitäisi lukea oikeastaan uudestaan. Siitä koko juttu lähti liikkeelle vuonna 2002.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullahan on nyt menossa Aasia-kuukausi, joka ei oikeastaan mene mitenkään eteenpäin. Mutta ehkä pitää ottaa ihan erikseen Japani-teema, kun Suomessakin on niin paljon suomennettua japanilaista kirjallisuutta.

      Tosiaan, aika moni pohjoismainen kirjailija mielestäni puuttuu listoilta.

      Poista
  2. Kivoja nostoja. Mulla on sama Hustvedtin ja Auserin kanssa. En tiedä, miksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höh, katsotaan, kumpi pääsee H./A. -lukemattomuudesta eroon eka =)

      Poista
  3. Mullakin on vielä Ishigurot lukematta. Luulin, että oon ainoa! :) (No, sen lisäksi on vielä Murakamit ja Irvingit, mutta ehkä tänä vuonna..) Sopivan nuoren miehen aloitin joskus, mutta pääsin about puoliväliin. Voisi kokeilla joku päivä uudelleen.

    Aika kiva, että joukkoon on mahtunut myös Jansson. Vaikka täytyy myöntää, että Kesäkirja jäi multa aikoinaan kesken..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tove Jansson aina aika ajoin nousee esiin myös kirjablogeissa, joten sitä kyllä luetaan muuallakin, mikä on hienoa!

      Aina sitä jotain jää lukematta, onpahan tosiaan niitä kirjoja, jotka pitää lukea ennen kuolemaa jäljellä. Lohduttavaa!

      Poista
  4. Mielenkiintoisen oloinen kirja! Vaikka luulen, että 80-90 % suositelluista on sellaisia, jotka eivät kiinnosta minua.. =D Mutta hei, minun Kingini (okei, no vähän muidenkin) löytyy kirjasta, jes, ja Oates, mahtavuutta, Donna Tarttkin, ja Pii, että en sentään aivan umpio ole. =D Tämä Japanin kaveri on alkanut hiukan kiinnostaa, Murakamin suosiollisella avustuksella. =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllähän maailmankirjallisuus on aina annettua, siis ne, joita pitäisi lukea. Ja samat vuodesta / vuosituhannesta toiseen säilyvät mukana. Itse toki lukijana voi valita, mikä kiinnostaa.

      Huomasin viimeisintä kirjaa lukiessani, että enpä kyllä ole lukenut juuri niitä kirjoja, kuin mitkä olisi "pitänyt". Tosin juuri amerikkalaisesta näkökulmasta, meidän näkökulma onneksi vielä on vähän erilainen.

      Poista
  5. Kirjoitin aiemmin vastauksen mutta se kai katosi...

    Mutta joo. Lukemasi on ilmeisesti vuoden 2006 painos, siitä on sen jälkeen otettu pari uutta painosta joihin on tehty muutoksia, ja seuraavaan painokseen (2008) vaihtui paljon kirjoja, ja siinä tuon ensimmäisen painoksen englanninkielisen kirjallisuuden ylivaltaa laajennettiin monipuolisemmaksi, eli myöhemmät painokset ovat eurooppalaiselle lukijalle antoisampia (mm. suomalaisia tuli Kesäkirjan rinnalle Tuntematon sotilas, Manillaköysi ja Jäniksen vuosi).

    Olen LibraryThingissa 1001 Books -ryhmässä ja sitä kautta on tullut kuultua paljon näistä kirjoista ja luettua niitä itsekin. Listan kautta tuli myös tutustuttua mm. Muriel Sparkiin, Pär Lagerkvistiin ja Nikolai Leskoviin jotka ovat kaikki nousseet suosikkikirjailijoitteni joukkoon...eli hyviä kirjoja joita ei välttämättä olisi muuten huomannut lukea on sieltä löytynyt, toki myös joitain huonompiakin mutta kai nekin sitten piti lukea.

    Kiinnostavina mainitsemistasi olen Saganin ja Pavesen lukenut ja molemmista pidin, samoin Acheben Things Fall Apartin. Mishiman neliosaisesta Sea of Fertilitysta (ei suomennettu) olen lukenut valitettavasti vain ensimmäisen osan, mutta herran kirjoja on muuten tullut useita luettua...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa tekstissä mun pitikin mainita mietintäni, että ovatkohan kirjat muuttuneet uusissa painoksissa, mutta en muistanut. Kiva, että vastaus tuli ilman kysymystä =)

      Ehdottomasti pitää siis kaivaa esiin uudempi painos, ja katsoa, mitä sieltä löytyy. Huomasin Eurooppa-haasteessa, että eurooppalaisia kirjoja on aika vähän lopultakin käännetty suomeksi, joten en tiedä, helpottaako se tilannetta, että kirjat, jos ne voi lukea alkuperäiskielellä tai englanniksi. Mutta kiinnostavaa päästä tutkimaan silti uusien painosten kirjoja! Ainakin nuo suomalaiset lisät ovat hienoja, vaikka Manillaköysi ei ehkä ole aivan oma suosikkini...

      Kiinnostavaa, että täältä löytyy tietämystä myös tästä aiheesta! Oikeastaan mun piti hankkia se uusin painos ennen joulua, nyt pitää katsoa, löytyykö se jostain...

      Poista
    2. Manillaköysi taas on omia suosikkejani joten oli hieno havaita sen päätyneen kirjaan.
      Käännöksissä on tosiaan aukkoja, ja nyt kun asia tuli esille niin Things Fall Apartin puuttuminen on iso aukko suomalaisessa käännöskirjallisuudessa (ja aikoinaan kun kaveri meni kustannustoimittajaksi töihin niin totesin että nyt tämän pitää hankkia Sea of Fertility suomeksi...valitettavasti kaveri tekee oppikirjoja :))

      1001-listassa on mukana myös kaksi kirjaa joita ei ole julkaistu englanniksi, yksi korealainen (josta on ranskankielinen käännös) ja yksi hollantilainen, eli kukaan ei voi lukea kaikkia kirjoja pelkästään äidinkielellään :)

      Poista
    3. Joo, enkuksikin on ihan kätevää lukea, mutta korealaiseen tekstiin en minäkään taivu ;)

      Ja onhan se ymmärrettävää, että kaikkea ei voi suomentaa, kun suomeksi lukijoita on niin vähän. Tämä on saanut mut ainakin lukemaan myös muilla kielillä (lähinnä enkuksi), koska tietysti ne mun mielestä parhaat eivät tule suomeksi.

      Poista
  6. Minulla on tämä kirja ja yksi haaveistani on saada joskus luettua nämä kaikki 1001 teosta, blogissani kerron tästä projektistani

    Listafriikin pitäisi kyllä oikeasti pysyä kaukana tällaisista teoksista... Kun saattaahan jopa olla niin, ettei tämä lista ehkä olekaan se absoluuttinen totuus, että vain nämä kirjat ovat ne merkittävät;) Joka tapauksessa olen jo nyt tutustunut ja rakastunut lukuisiin kirjoihin, esim. juuri Ishiguroon, joihin en ilman tätä listaa olisi välttämättä koskaan tutustunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, miten ihana idea! Ja tulen heti seuraamaan sun urakan etenemistä! On totta, että kaikkea hienoa voi löytää tällaisenkin kirjan sivuilta, vaikka eihän tähänkään valitettavasti kaikki hieno mahdu =)

      Poista