MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

torstai 9. toukokuuta 2013

Ismo Alanko: Rakkaus on ruma sana - valitut laulutekstit

Lukudiplomi-haasteen kirjalistoilla oli runous-osiossa Ismo Alangon Rakkaus on ruma sana (2004, Johnny Kniga) -teos, jonka ikuisena Ismo-fanina sieppasin luettavakseni. Kirja onkin suurelta osin tuttua tekstiä, sillä olen hoilotellut Ismoa monet vuodet monessa eri paikassa ja elämäntilanteessa. Silti huomasin aivan ensimmäiseksi, että kirjan alussa olevat sanat ovat minulle aika tuntemattomia. Levyn Hallanvaara (2002) sanoitukset ja sävellykset ovat jääneet oudoiksi. Ei auttanut muu kuin alkaa kuunnella, ja mikäpäs on kuunnellessa, esim. Paratiisin puu (klikkaa tästä youtube-livevideoon) on aivan taattua Ismoa. Lempparini on kuitenkin tästä osiosta sinkkuna julkaistu Nokian takana (live-versioon), joka on kyllä niin ihanan kiteytetysti Suomi-kuva.

Kirja etenee nykyhetkestä (2002) historiassa taaksepäin, ja Ismo Alanko Säätiön sanoituksista edetään kirjassa Ismo Alanko, Sielun Veljet ja Hassisen Kone -bändien sanoihin. Eri levyiltä on valittu kirjan nimen mukaisesti sanoituksia; täydellisempi painos Ismo Alangon sanoituksista löytyy teoksesta Sanat. 

Myöskin Sisäinen solarium (2000) -levy on jäänyt minulta melkeinpä täysin kuuntelematta, aivan turhaan, sillä Ehkäpä elämä onkin vain sitä miltä tuntuu -laulun sanat (kuvitettu versio) ovat aika huisit.Tästäkin osiosta pakko ottaa suosikiksi tämä biisi (klikkaamalla pääset katselemaan ja kuuntelemaan), jolla saan pahimmankin vi***uksen paranemaan.


älä loihe mulle lausumaan
kauniita sanoja
älä saatana tule antamaan 
mitään vitun tukea
anna olla, kun poikaa vituttaa
anna olla aamusta iltaan
vitutus on otettava kokonaan
silloin kun vituttaa

työnnä positiivinen ajattelu  hanuriisi
kierrän kriisiryhmänne kaukaa

No, onneksi tuollainen olotila ei tule kovin usein, ja paraneekin Ismoa kuunnellen. Pulu (1998) ja muut ysärin levyt Irti (1996), Taiteilijaelämää (1995) ja varsinkin Jäätyneitä lauluja (1993) ovat sitten teoksen alkuakin rakkaampia itselleni. 

rakkaus on ruma sana
kaipaus soi kauniimpana
rakkaus on ruma sana 
runojen raiskaus
kun leikki on loppu, hyrrä ei pyöri
pallo on puhki, palelee
kun rakkaus on rikki
pilkkakirveet
kalahtavat kaulaani, lävistävät sydämeni
kohtalo hohtaa
olen ollut liian töykeä kullankaivajia kohtaan

Näitä sanoja olen laulanut niin monenmonituista kertaa, että en osaa oikeastaan kuvitella elämääni ilman kaikkia Ismon sanoja, keikkoja ja varsinkaan niitä festarikesiä, joissa Ismo oli aina mukana. 

Nämä sanat: 

Älyä saapuu saavista kaataen, älyllä pärjättiin 
älyä lentää siivillä pilviin, älyä moottoriin 
älyllä tehtiin reikiä ilmaan, älyyn tukehduttiin 
älyllä saatiin väärää ja liikaa, mut' mitään ei tarvittiin 
leipää, rakkautta ja silkkaa hölynpölyä 
rakkautta ja silkkaa sekopäistä hölynpölyä 

ei väkivaltaa tee hiljalleen suudelmiin taipuvat suu 

ja tämä laulu (klikkaamalla pääset kesään) ovat niin täynnä ihanimpia muistoja elämästä ja kesästä. 

Sielun Veljet on minulle myöskin tuntemattomampi kohta Ismo Alangon urasta, vaikka olen tietysti kuunnellut Siekkareitakin paljon ja vielä enemmän, ja Ismon sanat ovat aina vain niin rakkaita (Ilosaari-rockiin tästä).

Huokaus kulkee, se syliinsä sulkee
jo vierähtäneen kyyneleen
tunnelma lämmin ja surullinen
mutta silti onnellinen

Sun jalkasi hakkaavat katujen kuuta
mä jähmetyn keskellä jään
sä lähetät kaukaisen kaupungin luolista
valoa lämmittävää
Me neroja ollaan sä tiesitkö sen
me keksimme rakkauden

Sä olen maa, mä olen kuu
sä olet kuu, mä olen maa

Rakennan sun sydämeesi taloa 

mä rakastan sua
enemmän kuin Jumalaa

Hassisen kone, sitäkin tuli kuunneltua, mutta ei aivan kasarina, koska en silloin ymmärtänyt musiikin päälle vielä mitään. Tästä näihin tunnelmiin:

Minä pelkään sinua liikaa, liikaa pelkäät minua liikaa
Pelkäämme maailmaa kaukana jossain
Pelkään sinua liikaa, liikaa pelkäät minua liikaa
Pelkäämme maailmaa, 

joka kaukana jossain pelosta vapisee

Ja vaikka tämän laulun sanat saivat teiniminäni angstailemaan, niin saahan tämäkin aivan erilaisen merkityksen näin aikuisempana. 

Ja mä kävelen tätä tyhjää tietä
Taloon, jota kodiksi kutsutaan
Vaikka siellä ei ole minulle ketään
Olen yksin tällä tyhjällä tiellä
Tällä tiellä

Ilta, 
Pöytä on tuttu
Vieraat kasvot aukovat suitaan
Tyhjyys ympäröI meitä ja tuska
Eikä kukaan uskalla kerätä luitaan


Ismo Alanko on ollut, on, ja myös pysyy suurena idolinani aina. Ismon sanat ja musiikki ovat lohduttaneet, ilostuttaneet, ja olleet mukana aina erilaisissa elämänvaiheissani. Parhaille laulun- ja sanantekijöille on annettava kunniansa: on vaikeaa kuvitella elämäänsä ilman Ismo Alangon sanoja ja musiikkia. 

Olisikin kiinnostavaa tietää, vieläkö uusia sukupolvia kiinnostaa Ismo Alangon musiikki, vai onko aika ajanut ohitse? Itse olin sukupolvea, joka otti myös Pelle Miljoonan sanat uudelleen omakseen. Olin melkoisen yllättynyt, kun muutama vuosi sitten silloiset ysiläiset kuuntelivat samoja Pellen biisejä, joita itse olin nuoruudessani kuunnellut. Vaikka kirjallisuus tuntuu välillä vanhenevan, niin hyvät sanoitukset eivät koskaan. Ismosta minulla on hieman sellainen kuva, että hän on enemmän itäsuomalaisten idoli kuin yleissuomalainen ihastelun kohde, vai miten mahtaa aueta muusuomalaisille Kun Suomi putos puusta -laulun säe "karjalainen kierosilmä katsoi näyttöpäätteeseen" tai "savolainen juniori "äsid haussiin män"" (vaikkakin onhan samassa laulussa myös hämäläisiä).  

Ismo Alanko - rakkaus on ruma sana - valitut laulutekstit
2004 Johnny Kniga
204 sivua

Mikä parasta, huomasin, että Ismo on Maailma kylässä -festivaaleilla muutaman viikon päästä.

(Lukudiplomi-tehtävänä oli tehdä mainos kirjasta, joten tämä on se mainososuus: Ismo Alanko mukana täällä:)

 

Fiiliskuvat vuoden takaa samasta juhlasta: 6 kommenttia:

 1. Minun ystäväni (täytti juuri 23) ainakin on pitänyt lapsuudestaan asti Ismo Alangosta. Hän peri innostuksen kai isältään. Minä en paljon Ismo Alangon tuotantoa ole kuunnellut, mutta Rakkaudesta on vain yksinkertaisesti hieno kappale.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tuleva sukupolvikin osaa ismon sanat =) Mä olen yrittänyt jakaa Ismon sanomaa omille lapsilleni, viime kevään Jukka pojan sanat ne oppikin =)

   Rakkaudesta on hieno, huomasin, että se oli jossain palkittu Suomen parhaaksi pop- vai rock-kipaleeksikin.

   Poista
 2. JEE, MAHTI POSTAUS. KIITOS! Ismo on idoli, joka kestää vuodesta toiseen, mulla jo Hassisen koneen ajoista. Ja noi V.. kun v..ttaa sanat on pakko kirjoittaa johonkin ylös ja muistiin: aina välillä meinaan on olo, että postiivisen ajattelun voi työntää sinne yhteenkin paikkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kuuntelen sen biisin a i n a, kun en enää kestä, mutta yleensä se just helpottaa olotilaa. Hassisen konetta aloin kuunnella kymmenen vuoden viiveellä, mutta kyllä sitä tulikin kuunneltua =)

   Ismo on idoli ♥

   Poista
 3. Minä taas en ole ihmeemmin Ismo-fani, mutta Rakkaus on ruma sana -biisi oli tunnarina taannoisessa YLEn Remontti-nimisessä TV-sarjassa, johon se sopi täydellisesti. Kertsi laittaa myös ajatelemaan: "Rakkaus on ruma sana / kaipaus soi kauniimpana".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, hienoa että Ismon musiikki pääsee ohjelmiin! Ismon sanoissa parasta on se, että ne ovat monimerkityksisiä niin kuin tuokin kertsi <3

   Poista