MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Nina Hurma: Yönpunainen höyhen ja Katja Kallio: Säkenöivät hetketTämän kevään uutuuskirjoista vähintäänkin kahdessa liikutaan menneiden aikojen Suomessa. Katja Kallion romaaneista pidin siihen aikaan, kun hän kirjoitti ensimmäisiä teoksiaan, sitä vastoin Kallion myöhemmät teokset eivät ole minua vakuuttaneet. Periaatteessa haluaisin pitää Katja Kallion kirjoista, koska moni pitää, esim. Karoliina ilmoittautuu Kallion ykkös-faniksi, Susa ihaili kirjaa lukiessaan tätä taidokkaasti kirjoittavaa kirjailijaa, Lilyn Jenni koki kirjan viehättäväksi, Lumiomenan Katjastakin tekstiä oli ilo lukea. Kannattaakin käydä lukemassa edellä mainittujen kirjoittajien ajatuksia kirjasta, sillä itse pääsin Kallion Säkenöivät hetket (2013, Otava) -teoksessa sivulle  94 (mielestäni olin erityisen sinnikäs), minkä jälkeen päätin armahtaa itseni. Tämä ei ollut minun kirjani, eikä Hangon ja vuoden 1914 miljöössä tehdyt päiväkävelyt oikein avautuneet minulle. Päällimmäisenä jäi mieleeni, että ihmiset olivat kovin eriarvoisia, ja pahinta on, jos rikkaampi perhe tarjoaa köyhemmän perheen tyttärelle mekkoa. Tästä nöyryytyksestä voi päästä nippanappa eteenpäin ainoastaan kieltäytymällä lahjasta, ja sen jälkeen ystävyydestä. Kirjassa on varmasti paljon muutakin, mutta tämä nyt ei vaan ollut minun kirjani. Pääkaupunkiseudun kirjastoissa tästä kirjasta on yli 400 varausta, joten varmasti jotain Kallion tekstissä on, mikä ei vaan aukene minulle. 

**********

Nina Hurman dekkari Yönpunainen höyhen (2013, Gummerus) on kirjailijan esikoisromaani, joka sijoittuu 1920-luvun Helsinkiin. Olin innoissani ajatuksesta päästä Helsinkiin ja vieläpä historialliseen sellaiseen, jonne päästiin kirjassa osa-aikaisen laulajattaren Rougen kyydissä, ja dekkarissa tietenkin poliisin takaa-ajoissa. Kirjassa tapahtuu murha, siinä ravintolassa, jossa Rouge laulaa - tietenkin. Rouge on kirjan päähenkilö, toinen on poliisi Korpela ja murhasta epäillyn siskona Rouge ja etsivä tietenkin törmäilevät tämän tästä toisiinsa. 

Pidin kirjan miljööstä, Helsinki-kuvauksia oli helppo seurata Pitkänsillan taakse ja Pasilaan. Rouge tuntui varsin modernilta naiselta 20-luvun elämään, toisaalta hän elikin laulajattarena ravintoloissa ja miesten seurassa, eikä vastustellut miesten huomiota lainkaan siihen tyyliin kuin olen Suomi-filmeistä tottunut näkemään. 


Kaiken kaikkiaan kirja oli perusdekkarina toimiva: juoni kulki tasaisesti eteenpäin, henkilöhahmot jäivät mieleen. Hieman häiritsi kirjan lyhykäisyys ja se, että henkilöhahmot olivat kovin läheisiä toisiinsa. Tässä kirjassa ei ainakaan turhaan selitelty ajan oloja ja eloa, ja saatiinpa alamaailman kohtaamisiin liitettyä Suomen sisällissotakin. 

Kirja on ollut paljon esillä monessa blogissa, mm. täällä, täällä, täällä, täällä, täällä ja täällä.

Nina Hurma: Yönpunainen höyhen
2013 Gummerus
223 sivua

Nina Hurman teoksella saankin kivasti taas yhden lisäpisteen koen 13 kotimaista kirjailija -haasteeseen.

13 kommenttia:

 1. En ole lukenut yhtään Katja Kallion kirjaa, mutta Säkenöiviä hetkiä olisi tarkoitus kokeilla, koska satuin voittamaan kirjan eräässä arvonnassa itselleni. Yleensä pidän historiallisista romaaneista, mutta saa nähdä, kolahtaako Kallio.

  Yönpunainen höyhen oli tosiaan toimiva dekkari. Toivon, että pitäisin Hurman tulevista kirjoista vielä enemmän, sillä nyt lukukokemus jäi vähän keskivertoa paremmaksi, mutta kirjan aineksista olisi saanut minuun enemmänkin vetoavan kokonaisuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä varmaan Kallio viehättää monia. Minä en vain osannut eläytyä tähän kirjaan =)

   Hurman tulevia teoksia minäkin jään odottelemaan, tässä oli kuten kirjoitit, aineksia vaikka mihin...

   Poista
 2. Tuo Yönpunaisen höyhenen miljöö ja aikakausi kuulostaa kyllä kiehtovalta, oo! Säkenöivät hetketkin kiinnostaisi - olen toistaiseksi lukenut Kalliolta vain kolumneja, joten romaaneihinkin kannattaisi varmaan tutustua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole oikein lämmennyt Kallion kolmelle uusimmalle, mutta esim. Elokuvamuisti (?) oli kiva.

   Poista
 3. Oijoi, minä odotan Säkenöiviltä hetkiltä paljon, mutta toisaalta olenkin aika hitaiden ja vatuloivien romaanien ystävä :). Yönpunaisen höyhenenkin voisin lukea, kuulostaisi aika hyvältä kesäkirjalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vatulointi ei oikein iske muhun. Tässä lienee jotain runotyttömäistä, koska sekään ei ole mun juttu.

   Kesäkirjoja on ihana kasata. Aion aloittaa itse viikonloppuna mun kesäkirjakasan pinoamisen =)

   Poista
 4. Luin Säkenöivät hetket Rooman matkallamme, mutta en ole vielä päässyt kirjoittamaan kirjasta, sillä se on lainassa. Tiivistäen voisi sanoa, että odotin enemmän mitä sain, mutta kokonaisuudessaan ihan ok lukukokemus. Tuo Hurman kirjakin kiinnostaisi juuri aikakautensa takia. Olen hulluna 20-30-lukuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, kirja olisi varmaan juuri jäänyt ok-kokemukseksi, joten en jaksanut sen takia lukea vähän tylsää tekstiä...

   20-luku vaikutti kiinnostavalta =)

   Poista
 5. Yöpunainen höyhen oli kiva yllättäjä. Ei huippuluokan vakuuttava, mutta mukavan viihteellinen. Minuakin kyllä tuo lyhyys hieman häiritsi.

  VastaaPoista
 6. Minusta Säkenöivät hetket on Kallion paras kirja. Ja Hurma hurmasi dekkarillaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syntikirja ja Karilla eivät ole mua vakuuttaneet, joten kyllä tämä varmasti on parempi kuin ne. Sellainen ok:n oloinen kirja. Mutta tämä mun maku on mitä on ;)

   Poista
 7. Säkenöivät hetket on ehkä pahinta potaskaa, mitä olen vähään aikaan lukenut. Olen puolessa välissä ja meinaan jättää kesken.

  VastaaPoista