MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Tunnelmia kirjamessuilta ja kirjahankintoja

Kirjamessujen kahteen päivään mahtui myös muutama "harkittu" kirjaostos. Koska olen aika monet syksyn uutuudet jo lukenut syksyn kuluessa, keskityin muihin kirjoihin. Kateellisena seurasin touhua divari-puolella, jossa lappusten kanssa ihmiset etsivät aivan tiettyjä kirjoja. Pöh, itse en osaa kerätä joitain tiettyjä kirjoja, joten haahuilin paikalla ja palasin nopeasti pois. Mukaan tarttui sellaisia kirjoja, jotka ovat olleet jossain vaiheessa kotona luettavina (esim. kirjastosta), mutta joita en ole ehtinyt lukea loppuun asti. Siinä mielessä olen tyytyväinen hankintoihini. 


Lauantaina päivä alkoi WSOY:n järjestämällä blogistien aamiaisella, jossa mukana oli kirjojaan esittelemässä mainiolle yleisölle Seita Vuorela, Laura Lähteenmäki, Pekka Hiltunen ja blogi-Finlandian viime vuonna voittanut Katja Kettu. 


Seita Vuorela ja Laura Lähteenmäki ovat kirjoittaneet nuortenkirjoja, joita aivan varmasti tarvitaan. Hyviä ja kiinnostavia, jotta nuoret innostuisivat edelleen lukemaan muutakin kuin fb-päivityksiä (sama ongelma varmaan aikuisten puolellakin on olemassa). Seita on aiemmin kirjoittanut sukunimellä Parkkola, mutta sukunimen vaihdos ei varmaankaan siinä mielessä haittaa, koska itse tunnistan kirjailijan Turun-vuosiltanikin samaksi henkilöksi etunimen perusteella. Seita kertoi, että idea ja alku hänen uusimpaan teokseensa syntyi leirintäalueella, jossa erilaiset ja eritaustaiset ihmiset tuntuvat kohtaavan toisensa. Teoksessa realismi kohtaa fantasian: Turussa tapahtuneet surulliset tapahtumat ovat vaikuttaneet kirjan syntyyn ja toisaalta teoksessa on viitteitä kansanperinteestä ja saduista. Seita Vuorelaa olen halunnut lukea ikuisuuden, ehkä nyt vihdoin innostun toteuttamaan lukusuunnitelmani. 

Laura Lähteenmäki on myös kirjoittanut nuorille ja hänen uusimpansa North end -teoksensa sain mukaani. Lähitulevaisuuteen sijoittuva dystopia vaikuttaa tällaisena lokakuisena pakkasaamuna ehkä hieman liiankin pelottavan todelliselta ja läheiseltä aiheelta, mutta ehkä kirjaan ei ole vaikea päästä sisään... North End - Niskaan putoava taivas -teos aloittaa uuden nuortenkirjasarjan, johon on tietenkin tulossa jatkoa. 

Sekä Lähteenmäen että Vuorelan aiemmat nuortenkirjat ovat olleet Finlandia Junior -palkintoehdokkaina. 



Paikalla oli myös Katja Kettu kertomassa Pimppini on valloillaan -antologiasta. Teos onkin ollut sen verran esillä vaikka missä, että tyydyn vain kommentoimaan, että Kettu vaikutti sympaattiselta sen verran kuin ehti itseään ja ajatuksiaan tuoda esiin ja mieleeni jäi se, miten kirjan nimi on ollut kansanlaulun sanoitusta: olimmeko rääväsuisempia aiemmin, kun itse joudun kakistelemaan tällaisten sanojen ja ajatusten kanssa kovastikin...


Mukana oli myös Pekka Hiltunen, josta en onnistunut saaman itseäni tyydyttävää valokuvaa aikaiseksi (Kirsiltä voi käydä katsomassa), mutta joka oli myöskin miellyttävän oloinen kirjaiija. Olin kyllä aivan oikea kohderyhmä kuulemaan Hiltusen teoksesta, koska Sysipimeä ei kuulu aivan siihen kirjallisuuteen, jota normaalisti lukisin. Nyt kun sain kirjan, niin aion sen tietenkin lukea, voisin myös etsiä käsiini Vilpittömästi sinun -teoksen, joka on kahminut koko joukon palkintoja. 

Sysipimeä on jatko-osa Studio-sarjalle, jonka Vilpittömästi sinun -teos aloitti. Sysipimeä-teoksessa on luvassa paitsi jännitystä myös ystävyyssuhteita, koska teoksessa seikkailee kaksi suomalaista naista. Vahvat, suomalaiset naiset ovat kiehtoneet Hiltusta: täytyykin lukea kirjaa hieman sillä silmällä, että miten kirjassa kuvataan naisia ja ystävyyttä. Kirjoittaessani tuli mieleeni Poplaarin herättämä keskustelu naisten ja miesten kirjoista, johon itse kommentoin, että mieskirjailija ei osaa kovin hyvin kuvata naisten maailmaa. Katsotaan, muuttaako tämä kirja mielipidettäni. Lisäksi kirjassa on tarjolla brittiläistä pop-kulttuuria, nettirikoksia ja viharikoksia seksuaalivähemmistöjä kohtaan.


Sitten kirjamessujen kirjaostoksiini. Tähän mennessä paras kirjahankinta on ollut Junior Chef -teos, jonka kanssa samaan pakettiin kuului kokkihattu ja esiliina. Olen etsinytkin tällaista kirjaa, jonka avulla voisin muiluttaa osan kotitöistä perheen pienimmille (jotka, omaksi ja lapsityövoiman käytön puolustukseksi, ovat hinkuneet mukaan keittiöpuuhiin jo jonkin aikaa). Kirjassa kerrotaan kuvien kanssa, miten ruokaa saadaan aikaiseksi ja tämä onkin kierosti suunniteltu niin, että uunivuokaan sekoitetaan keitetyt pastat ja valmiit kananpalat. Pöh, äiti ei siis pääse kokonaan pois keittiöstä, mutta ensikertalaiskokeille tämä työnjako on sopiva, ei siis liian vaikeaa. Ekaluokkalainen lukee ohjeet, viisivuotias sotkee raaka-aineet ja keittiön ja äiti esitöiden jälkeen siivoaa keittiön.  




Ensimmäisen kirjamessupäivän aikana taisin hairahtua tilaamaan Erään Lehden. Kaupanpäällisiksi kirjamessujen henkeen tuli Carpleanin pokkari. Toista Lehteä en tilannut, mutta ostin Paperittomat-teoksen, joka on ollut minulla joskus lainassa kirjastosta.


Likellä pysähdyin euron kirjojen pöytään. 
Raj Kamal Jhan Jos korkealla pelottaa -teos tuli aivan harkitusti mukaan lisäksi Intia-kirjastooni, muut kuulostivat ihan ookoolta. 

Steve Sem-Sandberg: Täältä Yhteismaalle
Dubravka Ugresic: Kiputilahallitus
Laura Restrepo: Houre.

Tulevaisuuden nähtäväksi jää, kannattiko ostaa eurolla. 



Likeltä pääsinkin niin kauas kuin viereiselle pöydälle, Minervalta ostin kolme kirjaa kympillä:

Liu Xiaobo - Vangittu rauhannobelisti
Megan K. Stack: Kaikki tässä kylässä valehtelevat
ja 
Ameneh Bahrami: Silmä silmästä. 

Nämä kaikki ovat olleet lainassa, joten ostokset olivat hyvät omalla kohdallani. 



Jossain divariosaston reunamilla löysin pöydän, jossa oli kirjoja vitosella: 

Sergei Lukjanenko: Yöpartio (juurikin mulla lainassa)
ja Pankaj Mishra: Buddhan jalanjäljillä (no siksi, kun tässä on se Buddha).


Divari-puolella tosiaan olin hieman eksynyt muiden määrätietoisempien tiellä. Ostin sitten vähän randomilla lisää Keltaista kirjastoa, jota ajattelin hieman keräillä ja 
Chang-rae Lee: Ilmassa tuli vastaan.


No siis tällainen pino siitä tuli.



Kirjamessuihin liittyvästi (vähäsen): sain eilen mukaani näytenumeron Siitä Eräästä Lehdestä, jossa on myös viikon tv-ohjelmatiedot ja huomasin, että tänään MTV3:lla esitetään Marigold-leffa klo 14.45-17. Olen joskus katsonut leffan, ja se on ihan hauska ja siinä on palanen Bollywoodia, nimittäin leffassa on mukana Salman Khan, joka opettaa Bollywood-leffaan mukaan hinkuavaa Marigoldia, Intiaan eksynyttä länsimaista b-luokan näyttelijätärtä, tanssimaan. Salman Khan on muiden Khanien tapaan supertähti Intiassa, elokuva ei ehkä ole mikään maailmoja mullistava elämys, paitsi tanssiosuudeltaan (jos siis tykkää Bollywoodin loistosta). 



10 kommenttia:

  1. Hieno tuo kuvasi Seita Vuorelasta! Tykkäsin.

    Kirjakasa on kyllä melkoinen, mutta voi sitä hullumminkin rahansa käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. =)

      No, onneksi tuo pino ei nyt kovin kalliiksi tullut, taisin selvitä viideläkympillä kaikista kirjaostoksistani.

      Poista
  2. Oletpa hankkinut paljon kirjoja! Itse onnistuin rajoittamaan hankintani seitsemään. Olen juuri niitä ihmisiä, joka tutkii antikvariaatteja muistilapun kanssa. Hankkimistasi kirjoista voin kommentoida Chang-rae Leen kirjaa Ilmassa. Luin sen juuri ja kirjoitinkin siitä, mutta se oli minusta aika vaisu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa nähdä, mitä pidän kirjasta. Mä näin divaripuolella sellaisen hienon kirjahyllyn, joka oli täynnä keltaisen kirjaston kirjoja. Taisin saada vähän osuman, mutta aloin haaveilla samanlaisesta ja ensi hätään ostin Chang-raen kirjan, jonka korealaistausta ja monikulttuurisuus kirjassa (liepeen mukaan) kiinnostaa näin ensi alkuun.

      Voi olla, että olisin ostanut enemmänkin kirjoja, mutta en jotenkin osannut nyt keskittyä siihen hommaan, kun oli liikaa, mistä valita.

      Poista
  3. Nolottaa, kun linkkasit minun messuraporttini surkeaan kuvaan :) Mikä siinä oikein on, että hyvähkölläkään kameralla ei tahdo saada kunnollista, tarkkaa valokuvaa ihmisistä?! Olen surkea. Vera Valan kuva sivullani on myös epätarkka :(

    Mukava kirjasaalis sinulla! Minälin tein lähinnä heräteostoja, joiden arvo mittautuu ajan kanssa. Hinnat ovat messuilla sellaiset, että tarkkana saa olla. Otavan osastolla myytiin sellaisia sinisen sarjan kirjoja täydellä hinnalla, joita saa kirjakauppojen alepoistoista parilla eurolla, esimerkiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no älä nyt, parempi kuva kuin mulla. En tajuu, miten en saanut onnistumaan kuvaa, kokeilin niin monella eri valolla, mutta ei niin ei. Mutta joo, joskus pitää tunnustaa, että ei vaan osaa. Taidan lähtee lohtukuvailemaan tuonne ulos nyt....

      Mä en ala puolustelemaan ostoksia muuten kuin että en ole useimpia kirjoja ehtinyt lukea, kun ovat lainassa olleet ja haluan ne jossain vaiheessa lukea. Sitä paitsi kirjakassien kantelu on hyvää liikuntaa, enkä eilen ehtinyt treeneihin =O

      Mutta nyt lähden kantelemaan kirjoja kirjastoon =O

      Poista
  4. Sun messusaalis on huomattavasti parempi kuin omani. Ostin lähinnä lastenkirjoja ja itselleni Gustafssonin Huorasadun ja Ellilän Eksyneet näkevät unia. Jäi jotenkin sellainen fiilis, että messutarjoukset olivat tänä vuonna vähän kehnonlaisia..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huorasatu olikin hyvässä alessa. Mä olen tietty ostanut sen ihan aitoon hintaan aikoinaan =)

      Messuilla ei mitään ihmeellisempää tarjousta kyllä ollut, paitsi nuo 3 kympillä kirjat ja vitosen kirjat. Onhan se vähän tuurista kii, että kiinnostaako ne alekirjat :D

      Poista
  5. Näitä muiden kirjamessu-juttuja kuunnellessa päätin, että ensi vuonna mun ON TULTAVA Suomeen messujen aikana. :-) Oon kamalan kade...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti tervetuloa mukaan =)

      Kirjamessut on se aika, kun näyttää siltä, että kaikki lukisivat ja se on hienoa!

      Poista