Make yours @ BigHugeLabs.com
+ Kosovo (puuttuu kartalta)
Kirjavan kammarin
Karoliinalta löytyy vuoden 2012 haasteeksi:
Ikkunat auki Eurooppaan
Kirjavan kammarin
haastepostaus löytyy täältä. Tarkoitus oli lukea
mahdollisimman monta eurooppalaista kirjaa vuoden 2012 aikana, ja kirjat
listataan maittain, seuraaviin kategorioihin (Suomi on jätetty tästä haasteesta
ulkopuolelle):
Pohjois-Eurooppa
- Islanti: Arnaldur Indriðason: Menneet ja kadonneet
- Latvia: Andrejs Pumpurs: Karhunkaataja
- Liettua: Ruta Sepertys: Harmaata valoa
- Norja: Maria Amelie: Luvaton norjalainen (sopisi myös maahan Venäjä, mutta luotettakoon nyt kirjoittajan omaan arvioon identiteetistään); Gaute Heivoll: Etten palaisi tuhkaksi
- Ruotsi: Karin Brunk Holmqvist: Pieni potenssipuoti, Liza Marklund: Vastalauseita; Emmy Abrahamson: Kuinka selviytyä puolalaisesta äidistä, Bergstrand, Mikael: Delhin kauneimmat kädet
- Tanska: Henrik Andersen: Turvavyöhyke
- Viro: Viivi Luik: Varjoteatteri
Pohjois-Euroopassa ihastuttivat melkeinpä kaikki kirjat. Erityisesti norjalainen Heivoll ja islantilainen Indriðason saivat miettimään, miten hienoa kirjallisuus voi olla, ja miten hieno maa kirjailijan taustalla (siis lähinnä Islannin-kuvaus oli kaunista). Tanskalainen Andersen ei jäänyt huonommaksi, vaan Turvavyöhyke nousi yhdeksi vuoden parhaimmista kirjoista, Varjoteatteri yllytti lukemaan enemmän virolaista kirjallisuutta. Hmmm... ehkäpä ensi vuonna teemailen Virossa?
Itä-Eurooppa
- Armenia
- Azerbaidzan: Kurban Said: Ali ja Nino
- Georgia
- Kazakstan
- Moldova
- Ukraina
- Valko-Venäjä
- Venäjä: Inna Patrakova: Naapurit; Sergei Dolatov: Meikäläiset
Oikeasti, jäi harmittamaan, miten en ehtinyt lukea tähän kaikkea, vaikka varasin oikein kirjatkin haastetta varten. Ali ja Nino oli hieno kirja, joka pääsi yllättämään sillä, että vanhakin kirja voi olla kaunista.
Etelä-Eurooppa
- Albania: Anilda Ibrahimi: Punainen morsian (silläkin uhalla, että teos on kirjoitettu italiaksi ja kirjailija on asunut vuodesta -97 muualla kuin Albaniassa; kirja kertoo vahvasti Albaniasta ja kirjailija on syntynyt ja kasvanut maassa)
- Andorra
- Bosnia ja Hertsegovina
- Bulgaria
- Espanja: Cristina López Barrio: Mahdottomien rakkauksien talo
- Italia: Gianrico Carofiglio: Todennäköinen syyllinen
- Kosovo: Paul Polansky: Kosovon mustarastaat
- Kreikka: Victoria Hislop: Saari; Lea Edwards: Juonittelevien jumalten kaupunki
- Kroatia: Natasa Dragnic: Kanssasi aina
- Kypros
- Makedonia
- Malta: Oliver Friggieri: Saaren ääni
- Monaco
- Montenegro
- Portugali
- Romania
- San Marino
- Serbia
- Slovenia
- Turkki: Elif Shafak: Kirottu Istanbul
- Vatikaani
Tässäkin osa-aluueessa jäi kovasti harmittamaan nuo lukemattomat maat. Sen verran pahasti, että taidan jatkaa ainakin tammikuun saman haasteen parissa, josko vielä saisin täytettä näihin puuttuviin palasiin.
Kirjojen lukeminen sai tutkiman hieman maan taustaakin, ja mitä ihania merimaisemia ja rantoja mitä ihmeellisimmistä maista löytyikään! Tahtoo tuonne (Kroatia kuvissa) myös muuten kuin kirjojen sivuilla!
Länsi-Eurooppa
- Alankomaat: Yoyo van Gemerde: Sushi & Chardonnay; Herman Koch: Illallinen
- Belgia: Annelies Verbeke: Kalanpelastaja
- Irlanti: Cecelia Ahern: Tapaaminen elämän kanssa
- Iso-Britannia: Simon Lelic: Laitos; David Nicholls: Kaikki peliin, Paul Torday: Ventovieras; Sarah Winman: Kani nimeltä Jumala
- Luxemburg
- Ranska: Mathias Malzieu: Sydämen mekaniikka; Helene Gremillon: Uskottuni; Andrëi Makine: Ikuisen rakkauden kosketuksia (voisi olla yhtä hyvin maan Venäjä alla, mutta kun mies kirjoittaa kuitenkin ranskaksi...); Faïza Guene: Hällä väliä huomisella
Keski-Eurooppa
- Itävalta: Daniel Glattauer: Kun pohjoistuuli puhaltaa
- Liechtenstein
- Puola: Tryzna, Tomek: Mene, rakasta
- Saksa: Katja Oskamp: Hellesdorfin helmi
- Slovakia: Milan Rúfus: Pienet rukoukset
- Sveitsi: Alex Capus: Léon ja Louise
- Tsekki
- Unkari: Vilmos Csaplár: Hitlerin tytär
Tsekkiä en vaan ehtinyt (no siis, aloitin liian myöhään), joten se jäi pikkaisen harmittamaan. Muuten olen tyytyväinen näihin maihin. Aion jatkossa lukea enemmän englanninkielistä kirjallisuutta (siis Iso-Britannia/ Irlanti) ja ehkä se Ranskakin kiinnostaa.
Tällä hetkellä Euroopasta olen vallannut 28 maata. Nähtäväksi jää, tuleeko maita lisää ensi vuoden puolella vai ei. Ehkä hiljaisesti jatkan tätä haastetta, tai sitten siirryn muihin haasteisiin ja maihin.
Vau, sinähän olit ihan panostanut tähän haasteeseen! Peukutan!
VastaaPoistaMinulta jäi aika monta maata lukematta, mutta oli kiva myös seurata sitä mistä maista on tullut tänä vuonna luettua kirjallisuutta. Ruotsi ja UK tietysti jyräsivät, mutta muutama yllättäjäkin löytyi!
Joo, vähän meinas karata käsistä, onneksi aika loppui kesken ;D
PoistaTätähän voi lukea monella eri tapaa: monta kirjaa samasta maasta tai kirja monesta maasta =)
Olet lukenut mahtavan paljon ja monipuolisesti! Minä jumitan Euroopassa aina vain ennestään tuttuihin maihin, vaikka periaatteessa vähän eksoottisemmatkin valinnat innostaisivat. Ehkä innostun sinun listasi vinkeistä :) Mukavaa kirjavuotta 2013!
VastaaPoistaNo siis, Eurooppaa luetaan englanninkielisissä kirjablogeissa vuonna 2013, joten mukaan vain! Kai tätä voisi jatkaa muutenkin, mutta uudet tuulet ja haasteet kutsuvat =)
PoistaHieno haaste ja haastevastaus, huikeasti olet maita kerännyt! Yritin itsekin laajentaa Suomi-Amerikka-Iso-Britannia-linjalta viime vuonna haasteen innoittamana, mutta en noin järjestelmällisesti saanut aikaiseksi, aika monta uutta maata kuitenkin, mistä olen tosi tyytyväinen.
VastaaPoistaTätä haastetta oli ilo lukea (suurimmaksi osaksi).
PoistaItselleni taas amerikkalainen-brittiläinen kirjallisuus on oudompaa, yritän tulevana vuonna päästä sen pariin =)
Tämän haasteen jätän nyt menneen vuoden lumiin ainakin vähäksi aikaa. Ehkä palaan jonkun teeman puitteissa lukemaan itäisen Euroopan loppuun...