MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Valintoja
Alun perin kulkutautisairaalaksi (vuonna 1908) rakennettu Malmin sairaala on purettu viimeisten kuukausien aikana vierestämme lähes kokonaan.
Tuho ei mitenkään liity Japanin luonnonkatastrofiin,
mannerlaatat eivät ole liikkuneet, vaan
sairaalan tuho on ihmisen suunnittelema ja hallittu purkutyö.

Joskus joku rakennus, asia tai koko elämä ehtii mennä vanhaksi 
ja raunioille pitää rakentaa uutta.
Joskus elämä olisi ihan hyvä, mutta ympäriltä kaikki hajoaa.
Joskus opin (pakko myöntää, että en yhtään muista että missä ja milloin, astrologiassa asia kuitenkin tunnetaan - googlasin), että ihmisen elämä kulkee seitsemän vuoden jaksoissa. 
Myöskin avioliitoissa seitsemäs vuosi tunnetaan kriisin vuotena ja Raamatussa on ne seitsemän lihavaa vuotta, joita seuraa seitsemän laihaa vuotta (vai olivatko ne toisinpäin?).


Jossain vaiheessa selasin elämääni taaksepäin ja huomasin, että aina seitsemän vuoden välein siinä oli tapahtunut joitain isoja muutoksia, kuten muutto toiselle puolelle Suomea, muutto ulkomaille ja kun pari viikkoa sitten tuli tunne,
että nyt tämä elämänvaihe on taas niin nähty ja koettu,
katsoin taaksepäin huomatakseni, että olen vuoden 2004 alussa tullut elämään nykyistä elämääni Helsinkiin.
Eikä siinä mitään sen ihmeellisempää, olen aika ajoin aina tuskaillut tätä tilannetta
pätkätöineni ja hirvittävine vuokrineen/asunnonhintoineen. 
Mutta toisaalta olen taas nähnyt sen toisen puolen Suomea vieläkin ahdistavampana: 
hirveää hiljaisuutta joka puolella ja metsää (jota inhoan) ja 
vielä vähän enemmän sitä hiljaisuutta.
Olen sen hiljaisuuden ja metsän ja tuppukylien takia miettinyt, että kyllä täällä on sittenkin paremmin.
Mutta nyt on ensimmäisen kerran tullut sellainen olo, että 
mitta on täysi.
mietin, että olisiko
bollywood dreamsia mahdollista laulaa jossain muuallakin.

Eikä siinä mitään, kyllä mitä Helsingistä tykkään.
Pidän ja rakastan.
En ole oikeastaan koskaan inhonnut.
Olen vain saanut tästä tilanteesta tarpeeksi.

Siinä mielessä olen vähän hassu, että kun olen itseni ahdistanut lapsena maaseudulla, olen päättänyt, että lapsiani en maaseutukaupunkiin asumaan vie.
Tiedän, että aika monella on vastakkainen asenne ja sellainen olo, että kaupunki olisi jotenkin ahdistava paikka lapsille.
Itse en ole asennetta tajunnut koskaan.
Paitsi ehkä nyt, kun poika on alkanut kasvaa pojaksi
 ja minua päivittäin pelottaa, että poika ryntää autotielle, jää bussin oven väliin, tulee jonkun kännisen/aineissa juoksevan tönäisemäksi, lähtee yöllä, aamulla tai päivällä kenenkään huomaamatta ulko-ovesta ja eksyy. Miten koulunkäynti järjestyy, onko pitkä koulumatka ja pitääkö mennä tien yli? Mitä vapaa-ajalla koulun jälkeen mahtaa tehdä: löytääkö tiensä Suomen jalkapallomaajoukkueeseen: onko Kontulan FC tarpeeksi hyvä vai pitäisikö poika kuskata suoraan Etelä-Helsinkiin HJK:n treeneihin?

Maaseutukaupungissahan ei liiku huumeita, autoja eikä busseja linja-autoja.

En tiedä, raaskinko jättää kaupungin,
kun täällä sentään kesäisin on elämää.
Koskaan ei tiedä, milloin eteen ajaa saksalainen polkupyöräjoukkue, eikä ehkä koskaan pääse ihailemaan, miten polkupyörät järjestyvät 20 sekunnissa hallittuun riviin Senaatintorille.

Lapset löytävät luonnonihmeet
sekä kaupungissa että maalla.
Tuleeko niille samanlaisia maaseutukaupunkitraumoja kuin itselleni,
niin että menee 10 15 vuotta traumojen karistamisessa.

Jotenkin tuntuu, että lapsille ei ole niin väliä,
mikä se ympäristö on.
Kaikista ympäristöistä lapset löytävät aina mielenkiintoiset paikat ja tutkimuksilleen kohteet.

Maasta riippumatta.
4 kommenttia:

 1. Näin minäkin luulen, että lapset ovat onnellisia niin kaupungissa kuin maalla, kunhan ne oman perheen asiat ovat kunnossa, hoito-ja kouluasiat samoin jne.

  Meille aikuisille se ei ehkä ole enää niin helppoa. Useinmiten toki sopeudumme ympäristöihinkin, joihin emme alunperin edes uskoneet, mutta silti kaipuu toisaalle voi olla kova.

  Tuo 7 vuoden teoria on kiehtova. 7 on muuten ollut vuosikausia jo onnenlukuni. Hmm..pitääpä alkaa tekemään omasta elämästä aikajanaa ja katsoa, miten sopii tuo teoria elämän käännekohtiin!

  VastaaPoista
 2. 7-vuotiaanahan on se iso muutos, kun koulu alkaa =O Itse katsoin taaksepäin elämässäni noita 7-vuotisia pieniä elämiä.

  Tänä talvena on tullut eteen niin monta negatiivista asiaa, että alkaa ärsyttää ulkokohtaiset asiat niin paljon, että tekee mieli taas helpottaa elämää. Mä taidan aika usein siivota negatiivisia asioita pois, mutta kun en vaan jaksa esim. työmatkaa kaupungin halki. En näe siinä jotenkin mitään järkeä. Nyt ahdistaa tosin vähän toiset asiat.

  VastaaPoista
 3. Ei olekaan ihan helppoja valintoja nämä tämmöiset... tunnistan itseni tuosta, vaikka niin selvää maalais/helsinki meininkiä en voi sanoa kokeneeni. (tai siis helsingissä olen asunut pitkään, ihan maalla en koskaan.) Noiden välistäkin muuten löytyy kaikenlaista: Suomessa on monia kaupunkeja, joissa on aika paljon elämää ja siltikin paljon turvallista ja rauhaisaa ja lyhyitä työmatkoja jne...

  VastaaPoista
 4. Anni: joo, en mäkään ihan maalla ole asunut. Siellä on vähän liian pimeää mun makuuni.

  Ehkä se välimuoto on sellainen hyvä ratkaisu. Tosin olen vannonut, että sellaiseen kyttäyskaupunkiin en enää mene. Mutta tiedä sitten...

  Oma ammattini kun ei vaadi pk-seutua. Ei ole mitään, mihin edetä...

  VastaaPoista