MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Pertti Araviita: East end

Itäkeskuksen Hansasillalla tuoksui etninen ruoka. Aasialaisen näköinen mies kiikutti annoksia pikaruokakuppilan pöytiin. - - Hansasilta johti katettuna Itäväylän yli kauppakeskukseen. Nuori naisviulisti soitti Mozartia käytävällä kepein sormin. Brita pudotti ohi kulkiessaan lantin avoimena odottavaan viulukoteloon ja sai kiitollisen katseen. Monet Pietarin Akatemiassa opiskelleita, Nikolai Torogin kertoi maanmiehistään katusoittajista. Intialainen ruokapaikka lupasi lounaan muutamalla eurolla. Käytävällä tummaihoinen taiteilija ikuisti mallina istuvan lettipään kasvoja aaneloselle.

Tiedosto:Itäkeskus-kauppakeskus2 Helsinki.JPG

Kun käy Itäkeskuksen kirjastossa ja törmää aakkoshaasteensa A-kirjaimen kohdalla kirjaan, jonka tapahtumat liittyvät itse Itikseen, nin voiko sitä olla lainaamatta? Pertti Araviidan teos East end (2007, Aramik Oy) ei ole mikään suuri teos, mutta luettava kirja, jollaisia kirjasto on täynnä.

Teoksessa liikutaan siis Itäkeskuksen ympäristössä. Veikko Rakkola on sodan veteraani ja uhkuu Salpalinjan tärkeyttä. Hänen lapsensa Robert on ollut mainostoimistossa työssä, mutta potkittu pihalle - ja uutta uraansa Robert luo taksikuskina ja uuden ihmissuhteensa hän löytää myös taksin penkiltä. Elämä saa uuden suunnan, kirjan alun keikka joulupukkina alkaa jäädä unholaan.
Veikko Rakkolan tytär on töissä metron laajennuksen parissa: hän yrittää saada espoolaiset myönteisiksi metrolle, mutta tulee puhuneensa hieman liikaa ja hänetkin laitetaan saikulle. Britalla on poika, mutta hänen työnsä vie kaiken ajan ja pojan ongelmat tulevat esiin vasta, kun koulusta soitetaan ja pyydetään juttusille. Britalla on uusi suhde venäläisen miehen, Toron kanssa. Lähiympäristö ei ole kuitenkaan kovin innoissaan suhteesta, varsinkaan isä, joka soti venäläisten kanssa.

Oman teemansa muodostaa myös Veikko Rakkolan menneisyys, joka ei jätä häntä rauhaan. Veikko keskustele kuolleen vaimonsa kanssa ja yrittää pahoitella tekosiaan.
109 IK

Ihmissuhteet ovat kotimaisessa kirjallisuudessa paljon esillä, eikä tämä oikeastaan eroa monestakaan teoksesta: kuka petti ketä ja milloin - kuka lähti kenenkin matkaan ja miksi ovat kirjan tapahtumia. Suhtautuminen venäläisiin nyt ja ennen on yksi teema kirjassa.
Sisarukset Robert ja Brita kokevat 4-kympin kriisejään ja etsivät uutta suuntaa elämässään.
Kirja musiikki (siis siinä mainittu) - ajattelin kerätä näitä musiikkeja niin kauan kuin niitä kirjoissa, joita luen, mainitaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti