MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

lauantai 30. heinäkuuta 2011

Lastenkirjat - kesällä luettua - osa I


Kuten aiemmin kirjoitin, olemme löytäneet kirjaston, jossa lapsetkin viihtyvät - ja leikin ohella jaksavat katsella hieman kirjoja kotiinkin. Koska kesällä lapset ovat päivän riehumisesta väsyneitä, ei ihan joka päivä lueta, vaan kasataan isompi kirjakasa mukaan aina silloin, kun on lukuhetki. Tällä hetkellä kirjakasoja on useampi ja molemmilla lapsilla omat suosikkinsa, kirjoitan huomioita joistakin kirjoista, joihin olemme törmänneet, ja palaan pian toisella postauksella lastenkirjojen pariin.

Tällä kertaa postaukseen pääsi kaksi kirjaa kahdesta kirjasarjasta - ja varmaan nämä ovat aika monelle tuttuja kirjasarjoja - itse olin yllättynyt molemmista kirjoista: en tiennyt, että Babarit ovat oikeasti kivoja kirjoja, ja Mikko Mallikas -sarjasta en taas tiennyt, että siinä on uusia kirjoja - ja varsin uusista aiheista!





Mikko Mallikas on kirjasarja, jota meillä ollaan fanitettu jo jonkun aikaa, enemmän asiasta täällä. Vaikka Mikko Mallikas kuuluu jo omaankin lapsuuteni, on se säilyttänyt kiinnostavuutensa: ensimmäinen Mikko Mallikas on suomeksi julkaistu vuonna 1977 - ja viimeisin vuonna 2006. Tämä viimeisin Mikko Mallikas ja sisukas muurahainen (2006, WSOY) -teos osui käsiini kirjastossa ja koska poika on muurahais-fani, niin lainasin mukaan.

Aina välillä sitä huomaa, että pitäisi etukäteislukea lastenkirjat, koska koskaan ei tiedä, mitä sivuilla tulee vastaan. Vaikka tietysti sitä luottaa Gunilla Bergströmin tyyliin ja tapaan, niin että uskaltaa aloittaa yhden Mikko Mallikkaan ilman pelkoa. Tämä kirja nyt vain ei kerro mistään muurahaisista, vaan ns. kovista aiheista. Kirja kertoo Mikon naapurista Hamdista ja tämän isästä, entisestä sotilaasta. Niinpä iltalukutuokiolla olemmekin lasten kanssa yhtäkkiä keskellä sotaa ja Hamdin entisessä kotimaassa keskellä pommituksia. Sen sijaan, että pääsisimme mukavasti ihailemaan muurahaisten korrenkuljetusta, keskustelemmekin lasten kanssa siitä, mitä on sota.

Tästä kirjasta jälkikasvu ei oikeastaan osannut sanoa mitään kommenttia. Varmasti aika moni asia meni ohi ja yli. Mutta koska olemme vierailleet kesän aikana esim. Suomenlinnassa, niin luulen, että pikkuhiljaa alkaa selkeytyä sielläkin olevat tykit ja niiden merkitykset. En tiedä, milloin on oikea aika kertoa lapsille maailman pahoista asioista, mutta ihan koko elämäksi niitä asioita ei saa piilotettua maton alle.

Täällä vielä listaa Mikko Mallikas -kirjoista!

***







Babar-kirjoja olemme varmaan satunnaisesti lukeneet ja yhtä satunnainen valinta on myös Babarin matka maailman ympäri (2006, Perhemediat). Meillä surffailtiin joku aika sitten Google earthin kanssa koneella ympäri maailmaa ja tässä kirjassa on vähän sama idea: Babarin vanhemmat lähtevät lapsineen matkalle maailman ympäri - ja käyvät satunnaisissa paikoissa. Google Earth alkoi siitä samasta kuin Babarkin eli Roomasta - joten Italia alkaa olla meidän lapsille jo tuttu paikka: ehkä matkustamme sinne sitten ensi kesänä katsomaan Colosseumia ihan omin silmin.

Babarin ongelmana oli tällä matkalla se, että Babarin perhe on norsuperhe. Kun matkakohteissa oli vain norsuja ja ihmisiä, 6-vuotias kirjakriitikko kommentoi, että missä kaikki muut eläimet ovat? Kiinnostusta herätti vierailu Moskovan Punaiselle torille - poika, joka opiskelee kirjaimia, oli innoissaan venäjän erikoisista kirjaimista: Tuollaista kirjainta en ole koskaan nähnyt! hehkutti poika.

Babar onkin kiinnostava kirjasarja, sillä ensimmäinen Babar-kirja on ilmestynyt niinkin varhain kuin vuonna 1931. Ranskalainen Jean de Brunhoff kirjoitti seitsemän Babar-kirjaa, ja kun ensimmäinen Babar saatiin suomeksi, oli kirjoittaja jo kuollut ja hänen työtään jatkoi Laurent de Brunhoff. Babar seikkailee myös animaatiosarjana, ja muistaisin, että meilläkin on ihan lähiaikoina (viime talvena?) seurattu sarjaa kakkosen viikonloppuaamuisin. Ehkä meillä aletaan lukea enemmänkin Babar-kirjoja, ainakin Babarin taidemuseo vaikuttaisi kiinnostavalta. Täältä muuten löytyy listaa Babar-kirjoista.


1 kommentti:

  1. Meilläkin on luettu Mikko Mallikas ja sisukas muurahainen, ja siinähän kävi, kuten teillä, ettei ennakkoluentaa ollut harrastettu. Tarina oli kuitenkin kaunis, mutta en tiedä, miten lapset sen kokivat. Meillä nimittäin sotilaat ja pyssyt kiinnostavat, joten pelkään, että tarinan viesti jäi vähän sodankäynnin varjoon... en tiedä.

    Minä tunsin Mikko Mallikkaan Alfons Jokisena. Se nimi oli jotenkin paljon parempi kuin tämä uusi. :-) (Jututkin taisivat silloin puhutella paremmin... :-D)

    VastaaPoista