MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

torstai 18. heinäkuuta 2013

Hanna Koljonen: Sokerihullu

Hanna Koljoseen tutustuin vajaa vuosi sitten Pyhiinvaellus Intiaan (2011, Asema-kustannus) -teoksen myötä. Kun nyt törmäsin Koljosen Sokerihulluun (2012, Asema-kustannus) oli se kerta kaikkiaan pakko lukea.
 
Nimensä mukaisesti teos kertoo sokerihulluudesta ja kirjoittajan omakohtaisesta riippuuvuudesta sokeriin.
 
 
Sokerihulluus on kuin mikä tahansa muukin riippuvuus. Se syntyy kirjan tarinassa pikku hiljaa, jo lapsuudessa. Kirjan kustantajan sivuilta ja sivujen kuvista saa käsityksen, miten lapsuudessa synnytetään riippuvuus sokeriin. Koljosen kuvissa kuvataan erittäinkin konkreettisesti, miten sokeri vaikuttaa mielentilaan ja auttaa, ainakin väliaikaisesti, mielipahoihin.
 
 
Mutta sokeri on lopultakin kuin huume: sen nauttiminen vie taivaaseen, mutta laskuhumala on krapulaakin pahempi.
 
 
 
Välillä sokerihumalainen yrittää korjata tilannetta ja lopettaa sokerin syömisensä, mutta silloin hän vajoaa niin pahaan tilaan, ettei pääse sängystään ylös. Välillä näkyy parempi päivä: sokerikoukusta riennetään lenkkeilykoukkuun tai jooga-harjoituksiin, mutta sitten tulee taas retkahdus.
 
Tilanne on kaiken kaikkiaan sama kuin kaikissa muissakin riippuvuuksissa, ja maailmanmenoa kaikkine ihmisten riippuvuksineen tässä teoksessa toki mietitäänkin:
 
 
 
Pidän Koljosen tyylistä kertoa omakohtaisista aiheista, jotka hän saa laajennettua henkilökohtaisesta maailmanlaajuiseksi asiaksi. Pidän myös hänen tyylistään piirtää, tarpeeksi liioitellen, ilmeikkäästi ja välillä humoristisestikin.
 
Kirjaan oli helppo samaistua, vaikka itse tunnun olevan sokerikoukussa vain aika ajoin, etenkin syksyisin; kirjan kanssa kuvassa ollut suklaa on pysynyt syömättä jo neljä päivää =)
 
Kirjan ovat lukeneet myös Norkku ja Salla, joilta useinkin saan hienoja sarjis-vinkkejä.
 
Hanna Koljonen: Sokerihullu
2012, Asema kustannus
72 sivua
(kirjastosta)
 
 

2 kommenttia:

  1. Sokerihullu kyllä vaikutti, varsinkin kun itsekin on oltu joskus sokerikoukussa. Varsinkin väsyneenä on niin helppo piristää itseään karkilla... Tarina toimi minusta hyvin ja on tärkeä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä, eipä ole kukaan muu tullut tarttuneeksi tällaiseen aiheeseen! Tärkeä ja hienosti omakohtaisesti tuli yleisempi.

      Poista