MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

perjantai 26. heinäkuuta 2013

Marguerite Abouet & Cément Oubrerie: Aya - elämää Yop CityssäAya - elämää Yop Cityssä -sarjakuvateos osui silmiini, kun etsin Afrikka-aiheisia kirjoja Afrikan tähti -haasteeseen. Sarjakuvateos Afrikasta vaikutti kiinnostavalta - ja kiinnostava tämä kirja oli myös lukea. Teos kertoo nimensä mukaisesti elämästä norsunluurannikkolaisen kaupungin ja sen asukkaiden elämästä. Kaupunginosa ei ole slummia, mutta ei varsinaisesti rikkaidenkaan asuinaluetta. Kirjassa seurataan kolmen teini-ikäisen tytön elämää, ja ainakin yhden heidän isänsä on työssä osastopäällikkönä oluttehtaalla. 

Kirjassa kuvataan tyttöjen elämää vuonna 1978. On tyttöjä, joiden mielestä tärkeintä on juhliminen ja miesten jahtaaminen, ja tyttöjä, joiden mielestä tärkeämpää on opiskelu. Booksyn blogissa on pari kivaa kuvaa kirjan sivuilta, joista tulee esiin tyttöjen elämä: ärsyttävät sisarukset ja taistelu miehistä. Kirjan päähenkilönä on Aya, joka haaveilee lääkärinurasta ja katselee hieman kuin sivusta hänen ystäviensä sekoilua miesten kanssa. Norkun blogissa on kuvia siitä, miten myös Aya joutuu tahtomattaankin miesten katseen kohteeksi - vaikka opiskelut tuntuvat kaikkein tärkeimmältä asialta Ayan elämässä, hänkin flirttailee, tosin hillitymmin kuin hänen ystävänsä.  

Kirjaa mainostetaan sen takakannessa ja Anna Gavaldan esipuheessa erilaiseksi kuvaksi Afrikan katastrofien ja nälänhätien Afrikasta. Bibliofiles blogin Pia ihmettelee, että mikä tässä sitten oli ideana: vanhat miehet pokailevat, nuoret tytöt heiluttavat peppujaan (ja lukija oppii monta sanaa, jotka tarkoittavat peppua). No, en tiedä, onhan tässä teoksessa Ayakin, joka keskittyy kouluun, eikä lähde baareihin tanssimaan. Samaan tapaan kuin meidän kaikkien teinielämässä toisia kiinnostaa luoda pitkällä tähtäimellä elämäänsä; toiset taas tekevät sitä, mikä on helpointa eli juhlivat ja pyrkivät löytämään helpon tien: rikkaan miehen, joka elättäisi loppuelämän. 

Itse pidin kirjan kuumasta ja iloisesta meiningistä. En kuitenkaan samaistunut, vaan katselin vähän niin kuin sivusta, kuten nuortenkirjaa tai nuoremman polven FB-päivityksiä. Nuoret tytöt tekevät hölmöyksiään. Toisaalta on kirjassa vakavakin puolensa, jonka se näyttää: kaksinaismoralismi senkus rehottaa: tyttöjen isät pokailevat tyttäriensä ikäisiä nuoria tyttöjä, kun taas kotona isät haluavat lukita omat tyttärensä kotiin, etteivät nämä joudu huonoille teille. Tosin kotoakin pääsee karkaamaan, eivätkä kotiarestit estä tyttöjä tekemästä hölmöyksiään. Ystävykset Adjoua ja Bintou kierrättävät samoja poikia: on hörökorvainen, mutta rikas, Moussa ja komea (näin ainakin tulkitsen) Mamadou. Tytöt käyvät tanssimassa ja miettivät, miten saada mies nalkkiin. Ja Aya poistuu aina kotiinsa tekemään kotitehtäviään. 

Teos ei moralisoi, mutta näyttää, mitä on kaksinaismoralismi ja sosiaalinen eriarvoisuus. Kirja näyttää myös, että arkisen aherruksen lomassa nuoret ovat nuoria ja rakkaus on rakkautta. Aivan jokaisessa maailmankolkassa. Niin, jos se siis on jollekin vielä yllätys.

Kirjan on edellä mainittujen lisäksi lukenut myös 
Salla ja 
Velma

Marquerite Abouet (käsikirjoitus)
Clément Oubrerie (kuvitus)
Aya - elämää Yop Cityssä 
2010, Arktinen banaani
alkuperäinen teos Aya 2005
suomentanut Kirsi Kinnunen
*******************************************************************************************'

Tällä kirjalla osallistun myös Kirjoista-blogin Afrikan tähti -haasteeseen.

Tavoitteena on lukea mahdollisimman paljon ja monipuolisesti afrikkalaista ja Afrikasta kertovaa kirjallisuutta. Haasteeseen hyväksytään sekä tieto- että kaunokirjallisuus. Kirjallisuuden tulee joko käsitellä tai sijoittua Afrikkaan tai olla afrikkalaisen kirjailijan tuotantoa. Afrikka jaetaan maantieteellisesti viiteen alueeseen (Itä-Afrikka, Keskinen Afrikka, Pohjois-Afrikka, Etelä-Afrikka, Länsi-Afrikka). Haasteessa kerätään kirjoja näiltä eri alueilta. Afrikan valtiot on lueteltu alueittain alempana. 
* * * * * * * *

Kerää jalokiviä - 
Luettujen kirjojen ja valloitettujen alueiden mukaan saadaan mukaan jalokiviä seuraavasti. 
Topaasi - 3 kirjaa vähintään kahdelta alueelta
Smaragdi - 5 kirjaa vähintään kolmelta alueelta
Rubiini - 10 kirjaa vähintään neljältä alueelta
Afrikan tähti - 15 kirjaa, kirjoja kaikilta alueilta
Jalokivisarjan lisäksi voit ansaita myös hevosenkengän:  
Hevosenkenkä - Hevosenkenkä on suoritettu, jos luet vähintään kolme kirjaa ja lähdet liikkeelle joko Tangerista (esim. Mohamed Choukri: Paljas leipä tai Tahar ben Jelloun:Tyyntä Tangerissatai Kairosta (esim. Robert Irwin: Tuhannen ja yhden yön painajainen; Naquib Mahfouz: Kairo-trilogia: Palatsikatu, Intohimon palatsi, Sokerikuja; Sanna Negus:Pidä hunnustasi kiinni, Fatima!; Alaa al-Aswani: Yacoubian-talon tarinat). Tanger- tai Kairo-kirjan ei välttämättä oikeasti tarvitse olla ensimmäinen hevosenkenkää varten lukemasi kirja. Päätä itse kuinka tiukka haluat tässä olla. 

Hevosenkenkä on jalokivisarjasta erillinen merkki, eikä siihen voi lukea hyväksi jalokiviä varten luettuja kirjoja. Koko jalokivisarjan ja hevosenkengän saadakseen on siis luettava 18 kirjaa. Jalokivisarjan ei tarvitse kuitenkaan olla suoritettu ennen hevosenkengän suorittamista, vaan voit halutessasi suorittaa vaikka pelkän hevosenkengän. Vielä esimerkki: topaasin ja smaragdin saat kerättyä lukemalla viisi kirjaa; topaasia ja hevosenkenkää varten pitää lukea yhteensä 6 kirjaa.

Voit jatkaa jalokivijahtia 18 kirjan jälkeenkin ja kerätä topaaseja, smaragdeja, rubiineja ja hevosenkenkiä niin paljon kuin haluat. Afrikan tähtiä voi kuitenkin suorittaa vain yhden.

:* * * * * * * * *

Afrikan tähteä voi pelata koko ensi vuoden, eli haasteaika on 1.1.2013 - 31.12.2013.
Osallistumalla saa tietenkin iloa ja elämyksiä, mutta saatanpa arpoa kaikkien vähintään yhden pelimerkin keränneiden kesken jonkun pienen palkinnon haasteajan päätyttyä.
Alueet ja Afrikan valtiot. Tietolähteenä on ollut lähinnä Wikipedia, joten korjauksia mahdollisiin virheisiin kommentteihin, kiitos!


Itä-Afrikka
Burundi
Komorit
Djibouti
Eritrea
Etelä-Sudan
Etiopia
Kenia
Madagaskar
Malawi
Mauritius
Mayotte (Ranska)
Mosambik
Réunion (Ranska)
Ruanda
Seychellit
Somalia
Tansania
Uganda
Sambia

Keskinen Afrikka
Angola
Kamerun
Keski-Afrikan tasavalta 

Tsad
Kongon tasavalta
Kongon demokraattinen tasavalta
Päiväntasaajan Guinea
Gabon
São Tomé ja Príncipe

Pohjois-Afrikka
Algeria
Egypti: Ahmad Khalid Tawfiq: Utopia (2013, Like)
Libya
Marokko
Sudan
Tunisia
(Länsi-Sahara)

Etelä-Afrikka
Botswana
Lesotho
Zimbabwe
Namibia
Etelä-Afrikka
Swazimaa

Länsi-Afrikka
Benin
Burkina Faso
Kap Verde
Norsunluurannikko: Ahmadou Kourouma: Ei Allahin tartte (2002, Tammi);
Marguerite Abouet & Cément Oubrerie: Aya - elämää Yop Cityssä (2010, Arktinen banaani)
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau 
Liberia: Leymah Gbowee: Meissä on voimaa
Mali
Mauritania
Niger
Nigeria
Saint Helena (Britannia)
Senegal
Sierra Leone
Togo 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti