MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

maanantai 22. heinäkuuta 2013

Marja Björk: Posliini


Joskus lukiessa käy näin: on pakko ahmaista saman kirjailijan useampi kirja aivan peräkkäin. Marja Björk oli minulle kauan tuntematon, ja kun kerran luin jotain, ihastuin - ja oli pakko jatkaa. Huomasin, että en ole ainoa, jolle on käynyt näin: Björkin kirjoihin on myös Anu jäänyt koukkuun, ja hassua, että hänkin luki kirjat juuri tässä samassa järjestyksessä kuin itse luin. 

Posliini (2008, like) on lähtökohdiltaan kovin samanlainen kuin Prolekin: päähenkilö, nuori tyttö, Jaana elää tehtaan varjossa Pohjois-Karjalassa. Hänen äitinsä juoksee miesten perässä, ja saa lapsia muillekin kuin aviomiehelleen; äidin aviomies saa isältään pidettäväkseen kaupan, joka ajautuu konkurssiin ja kotona käyvät ulosottomiehet hakemassa vähiä huonekaluja pois. Isä lähtee lopulta paremman elämän perässä ja toivossa Ruotsiin, jonne vie Jaanan veljet mukanaan. Jaanan äiti aloittaa uuden elämän uuden miehen kanssa, ja Jaana jää mummonsa luokse elämään. 

Tässäkin olisi tarpeeksi yhden elämän ja kirjan verran, mutta Björk vie Jaanan Helsinkiin Kurt-sedän luokse, ensimmäisen kerran jo alle kouluikäisenä, yksin junalla läpi Suomen. Kurt on naimisissa Anitansa kanssa, eikä heille siunaannu lapsia. Kurt pitää Jaanaa hyvänään, mutta pitää hieman liiankin hyvin: Jaana joutuu pedofiilin uhriksi. Koko lapsuuden hänen kotonaan on helvetti, jota johtavat alkoholi- ja väkivaltaongelmaiset vanhemmat. Pakoon yhtä helvettiä hän joutuu Helsingin helvettiin, pedofiilin kynsiin. 

Björkin teksti on armotonta. Kun lukijana itken jo tälle lapselle edes yhtä auttajaa (tiedättehän, kirjoissa ja elokuvissa on aina se yksi ihminen, joka vihdoin antaa apua kaltoinkohdellulle lapselle tai päähenkille), Björk ja maailma eivät anna sitä auttajaa, joka veisi Jaanan eteenpäin. Vaikka Jaana-lapsi pyytää apua. Eniten vihastuttaa perheen entinen apulainen, jolta Jaana pyytää apua, tai edes vähän ruokaa nälkäänsä: vastaus on kova: 

Menee minultakin maine ja kunnia. Saa hävetä silmät päästä

Apua ei tule, koska enemmän painaa oma maine pienessä kylässä. 

Björkillä on vielä yksi yllätys luvassa: Kurt-setä ei olekaan ainoa, joka tykkää lirkutella pienelle tytölle; myös Jaana mieltyy Kurtiin sen verran, että kirjoittaa tälle rakkauskirjeitä ja kertoo, miten rakastunut tähän on. Jaana ei ole passiivinen hyväksikäytetty kuin korkeintaan kieroutuneen suhteen aluksi. Hän huomaa, että asiassa on miellyttävätkin hetket. Jaana alkaa olla teini-ikäinen, jota kiinnostaa oma vartalo ja ruumiillisuus. 

Tämä kirja koukutti, vaikka se ei ollut kaunis eikä miellyttävä kirja. Kirja kertoi tarinansa, vaikka lukijana olisin halunnut sulkea kirjan, korvat ja mielen. Björk on rohkea kirjoittaja, joka kirjoittaa niistä asioista, joista muut haluavat mieluummin vaieta. Kyllä, tällaistakin tapahtuu. Kirjan tapahtumat vievät samaiseen Pohjois-Karjalaan, jossa Prolekin pyöri: ajankuva ja myöskin alkoholin vaivaamien työläisten elämä on tapahtumien taustalla. Kirjassa eletään 1960- ja 70-lukujen vaihdetta. 

Marja Björk: Posliini
2008 like
265 sivua

*********************************


Tarkoituksena olisi lukea kirjallisuutta Suomen eri maakunnista. Valitsin maakunnat siksi, että läänejä on enää vain neljä tai viisi (?) joten haaste olisi ollut silloin liian helppo. Maakuntia Suomessa on ainakin Wikipedian mukaan 19, eli seuraavat:2 kommenttia:

 1. Onnea haasteeseen! Ainakin haastava, jo pelkkä kirjojen löytäminen joka puolelta. Muuten, Ritva Sarkola on kirjoittanut Etelä-Savoon Mäntyharjulle sijoittuvia dekkareita. Mutta tämä maakunta sinulla onkin jo "luettuna".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, vaikka tosiaan Savonlinnaa jo luin tuohon maakuntaan...

   Hieman on vaikeaa kyllä sopivien kirjojen etsiminen/löytäminen, mutta tänään löysin parin maakunnan kirjat, olen innoissani =)

   Mietin, että lukeekohan haasteeseen kukaan muu kirjoja? Ilmoittautuneita oli kuitenkin aika monta.

   Poista