MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

tiistai 23. heinäkuuta 2013

Taidenäyttely-vinkki

Jos olisin valokuvaaja, haluaisin ottaa sellaisia kuvia kuin Steve McCurry: puhuttelevia, ihmisistä ja ympäri maailmaa. 

Helsingin Taidehallissa on meneillään (4. elokuuta asti) McCurryn näyttely hänen upeista valokuvistaan ympäri maailmaa. Olin kesän alussa lentää ihmetyksestä, kun huomasin, että tällainen näyttely on oikeasti tulossa kaupunkiin. Olin nimittäin ehtinyt jostain löytää McCurryn blogin, ja ihastella sieltä hänen kuviaan.

Blogissaan kuten myös näyttelyssä McCurry yhdistää yhden aiheen ympärille kuviaan ympäri maailmaa. Näin yleismaailmallinen inhimillisyys ja se, että me ihmiset olemme kaikkialla maailmassa aika samanlaisia tulee pakosti esiin. Blogissa (ei näyttelyssä) McCurry on näyttänyt, miten esim. lukeminen on maailmanlaajuinen ilo: 


Näyttelyssä on esillä mm. kuvia ihmisten silmistä ja silmien tarinoista: minkälainen hetki  onkaan katsoa kaikkia näitä ihmisiä silmiin ja antaa heidän silmiensä kertoa tarinaansa.  

Näyttelyssä on esillä myös uskonto: yksi seinä on varattu kuville, joissa ihmiset harrastavat uskontoaan. Muslimit rukoilevat, hindut vaeltavat ja viettävät juhliaan, vankilapappi lukee Raamattua vankisellissä istuville ja munkit mietiskelevät

McCurryn kuvissa näkyy myös ihmisten menetykset. Erityisesti mieleeni jäi ensimmäisen huoneen seinällä olleet kuvat tuhotusta Kabulista, mutta ei tuhon takia, vaan sen takia, miten sitkeä ihminen on: kuvassa miehet ovat pystyttäneet nuotion tuhottujen talojen jäljelle jääneisiin huoneisiin ja opettajat koulun kaiken tuhon keskelle. 

Yksi McCurryn teemoista on myös vesi. Näyttelyssä vesi on ruoan antaja, ja vesi mahdollistaa myös kulkemisen paikasta toiseen. Vesi on myös mahtava voima, pelottavakin. Blogissaan McCurry näyttää monsuunisateiden voiman.

Näyttelyssä kuvat olivat hienoja, mutta osin vanhoja ja niitä oli aika vähän (tai ehkä odotin vain enemmän). Kaikesta huolimatta näyttely oli hieno, ja suosittelen sitä aivan kaikille, koska yksi kuva kertoo niin paljon ja vielä vähän enemmän. 4 kommenttia:

 1. Wow, olipas huikeita nuokin 2 kuvaa. Haluaisin nähdä lisää, mutten ole varma ehdinkö...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Onneksi" tuli vähän viileämpää säätä, niin pääsin ja ehdin katsomaan. oli hieno näyttely, mutta onneksi pääsee fiilistelemään myös tuonne blogiin kuvia =)

   Poista
 2. Eikä! Miksen ole kuullutkaan tästä näyttelystä? Törmäsin McCurryyn alkukesästä täysin sattumalta kun eksyin Helsingin taidemuseoon. Siellä myymälässä nappasin summanmutikassa käteeni valokuvakirjan ja kyllä oli suu loksahtaa auki kun näin ne sivuilta mua tuijottavat kasvot. Oli vaikea päätös jättää kirja kauppaan ja säästää rahat paluulippuun.

  Valokuvausta harrastavana mua kiehtoo juuri tuo McCurryn taito vangita tunteita. Se miten hän onnistuu kameran kautta välittämään muiden ihmisten ajatukset ja tunteet. Ei voi sanoa muuta kuin wau.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mähän tietysti tästä näyttelystä innostuneena yritin luoda hienoja kuvia omien lasten kanssa McCurryn tyyliin. Voin sanoa, että ei tullut yhtään puhuttelevia niistä otoksista ;) Eli ei ole aivan yksinkertainen asia tehdä hienoja kuvia....

   Taitaa olla vähän huonosti markkinoitu näyttely... itse en tilaa Hesaria, mutta just sinä päivänä sain jostain mainoslehden, kun lehdessä oli juttu McCurryn näyttelystä. Sattumalta minäkin tämän huomasin (tai sitten pitäis lukea valtakunnallista)

   Poista