MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

torstai 29. joulukuuta 2011

Kirjavuoteni 2011

Se alkaa olla vuoden viimeisiä päiviä ja ajankohtaan kuuluvasti aika sulkea vuoden 2011 kansio myös blogin osalta.

Kirjablogini on kantanut tänä vuonna
paitsi kirjojen lukemista ja lukemastani kirjoittamista omassa olohuoneen nurkassa
myös
tapaamisia muiden blogistien kanssa
sekä pääsyn kustantamoiden iltoihin.

Jotkut tapahtumat olen missannut, sillä vaikka edellä mainittu kivaa onkin, niin bloggaamiseen on aikaa 
vain, kun oikea elämä antaa periksi. 

Onneksi oikea elämä antaa myöskin sen periksi, 
minkä itse laittaa sen antamaan. 
Ainakin periaatteessa. 

Kirja on blogin myötä kulkenut niin auringonpaisteessa kuin lumimyräkässä mukanani. 
Oikeasta elämästä voi aina pienen hetken napata, jolloin hypätä kirjan maailmaan. 
On se sitten Bolshoi-teatteri, taikka pakomatka Ruandasta.
Kirja on kulkenut kehän aamuruuhkassa ja lasten tanssikoulun pukuhuoneessa. 
Uskollisesti ja aina.  Vuoteen 2011 kuului kiinnostavia lukuhaasteita,
joista innostuin, mutta taisivat useimmat kuitenkin jäädä unohdukseen.

Maahanmuuttaja-kirjat ovat kulkeneet blogini mukana ja sattuipa, että Karoliinan esittelemä haaste osui hyvin yksiin kirjakiinnostukseni kanssa.
Olen siis vähintäänkin integroitunut maahananmuuttaja-kirjallisuuden keinoin ja tekisipä mieleni lisätä, että aika monella tapaa muutenkin - listaa maahanmuuttaja-kirjoista täällä.

Muut haasteet olen ihan pienellä äänellä tainnut lopultakin skipata. Kiinnostavaa on ollut tietysti osallistua niihin, joissa olen päässyt esittelemään itseäni, täällä. Kukapa ei nykypäivänä nettinarsissin kukkaan kantaisi kädessään. 

Vaikka blogiani kirjoitankin periaatteella niistä kirjoista, jotka itseäni kiinnostavat, niin välillä tekee mieli myös tutkailla sitä, että kiinnostaako ketään se, mikä itseäni. Siispä, epäluotettavin keinoin eli blogin omin mittarein ja numeroin listasin sellaiset tekstit, jotka ovat muitakin kiinnostaneet.

Kymmenen luetuimman listassa on melkein puolet postauksia, joissa en ole kirjoittanut oikeastaan mistään tietysti kirjasta, vaan lähinnä listannut kirjoja. Yleistä kiinnostusta ovat niittäneet postaukset, jotka käsittelevät julkisessa keskustelussa olleita kirjoja ja kirjalijoita: HHH, Härkönen, Gustafsson.1. Lukuhistoriaa ajalta ennen blogia
2. Kirjasyksyä
3. Korkeakulttuuria lapsille
4. HHH: Veljeni vaimo
5. Näkki: Hepoa Tallinnaan
6. Anna-Leena Härkönen: Onnen tunti  14
7. Laura Gustafsson: Huorasatu 15
8. Kader Abdolah: Talo moskeijan vieressä
9. Runeberg - runo viikonlopuksi
10. Veronique Ovalde: Mitä tiedän Vera Candidasta

11. Kevätkatalogit
12. Katherine Pancol: Krokotiilin keltaiset silmät
13. David Foenkinos: Nainen, jonka nimi on Nathalie  14
14. Anna-Lena Lauren: Hulluja nuo venäläiset
15. Daphne Kalotay:  Bolshoin perhonen
16. Oates: Putous + Kosto:rakkaustarina
17. Vilén ja Kortesalmi: Sormet sahramissa  13
18. Jean Kwok: Girl in Translation
19. Carina Räihä: Huipulta huipulle
20. Kamila Shamsie: Kartanpiirtäjä

Sijoilla 8 alkaen onkin sitten jo ihan oikeita kirjoja ja kirjoituksiani niistä. Joihinkin niistä lukija on varmaan eksynyt myös FB:n linkeistä.

Jos siis haluaisi olla lukijoiden kalastelija (kukapa rehellisesti vastattaessa ei haluaisi...), niin kannattaisi lukea ja postata uutuuskirjoja, jotka herättävät yleistä keskustelua ja kiinnostusta.

Taidan silti ensi vuonna suunnata hieman muille linjoille: olen listannut kirjahyllyni lukemattomat kirjat ja luen niitä, vaikka uutuuskirjoja niistä ei löydy... Toisaalta en varmaan täysin pysty pysymään erossa uutuuksistakaan.

Tämä ei varmaankaan tee blogistani yhtään nykyistä suositumpaa, mutta ei voi mitään. En ole varsinainen median keskipiste tälläkään hetkellä, nuo hassut luvut edellisen listan perässä tarkoittavat suosituimpia kommenttipostauksia.

Eniten olen krijoituksillani niittänyt innostusta 13 - 15 kommenttiin, joista varmaan puolet on myös omiani. Enpä ole kade niille, joiden jokaiseen postaukseen tulee yli 20 kommenttia. No, ilmeisesti kirjoituksistani puuttuu se jokin, joka houkuttelee lukijan kommentoimaan tai ehkä jopa kokonaan astumasta blogini ihastuttavaan maailmaan. Täytyy yrittää etsiä sellaista maagista vetovoimaa jostain.
No, mutta vuoden viimeisinä päivinä ei ole aika itsesäälille. Blogini tärkeimmät tähdet ovat toki kirjat.
Ne, joiden maailmaan uppoan, vajoan ja katoan, kun kukaan tai mikään ei pääse häiritsemään.

Tänä vuonna luetut kirjani löydät täältä.
Käännöskirjallisuus (57) on kulkenut vuoden ajan melkoisen tasoissa kotimaisen kirjallisuuden (52) kanssa. Jotenkin musta tuntuu, että sen verran monta samantyylistä kolmen sukupolven tarinaa tuli vuoden aikana luettua, että ehkä ensi vuonna luen enemmän käännettyä kirjallisuutta.

En ole laskenut enkä aiokaan laskea, minkämaalaista kirjallisuutta olen lukenut, mutta ihan mutulla voisin sanoa, että olen matkaillut aika paljon ihan ympäri maailmaa. Pieni kallistus lienee itään päin: olen vieraillut Lähi-idästä ihan Kaukoitään asti. Luulen, että ensi vuonna jatkan matkaani yhä edelleen pikkuisen kallellaan itään - niin moni on kallellaan vastakkaiseen suuntaan blogimaailmassa, että ihan tasapainon, harmonian ja feng shuin takia.

Bollywood-leffat kulkenevat blogini riippukivenä, sillä mihinkäs mä rakkaudestani eroon pääsisin. En usko, että leffoista kirjoittaminen tuo ketään lisälukijaa blogiini, mutta muistaakseni katsomani tulen edelleenkin kirjoittamaan myös katsomastani.

Tietokirjallisuutta olen lukenut 25 kirjaa. Sellainen tunne mulla on, että jatkossa myös tietopuoli kaartaa kohti itää. Feng shui.


Kuukauden luetut löydät vielä täältä erikseen.


Mitäs uutta vuoteen 2012?

Olen avoin jokaiselle lukuhaasteelle, mutta taidan olla edelleenkin huono niitä toteuttamaan.
Muutenkin taidan jatkaa samalla polulla
kuin aiemminkin.
Keskityn kirjoihin,
vaikka välillä käy mielessäni, että oi, haluaisinpa kirjoittaa myös tuosta ja tästä.
Pieni varovaisuuden peikko vaivaa minua.
En uskalla netissä kirjoittaa kovinkaan voimakkaasti mielipiteitäni,
sillä ne aiheuttavat usein pahaa närää
ja karkoittavat kaverit.
Varsinkin jos on eri mieltä muiden kanssa.
Ja jostain syystä mua vaivaa sellainen piru, että mun on ihan periaatteessa oltava aina eri mieltä asioista.
Vaikka tietenkin olen ihan samaa mieltä kaikesta.
Ja sellainenkin este muista asioista kirjoittamisessa on, että se vie aikaa.
Siltä oikealta elämältä.

Pidemmittä löpinöittä, 
tämän kirjoittaja kiittää jokaista blogiin eksynyttä 
ja ojentaa virtuaalikukkasen 
kiitoksena 
ja myös jatkaa loistavien 
(itseironia, toim.huom.)
tekstiensä takomista myös ensi vuonna!8 kommenttia:

 1. :D
  Kiitos kauniista kuvista ja terävistä sanoista taas kerran... Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 2. Odotan mielenkiinnolla, millaisia aarteita sinun kirjahyllystäsi luettavaksi päätyy :) Minäkin tahtoisin keskittyä enemmän omien hyllyjen tarjontaan kuin uutuuksiin.

  Mulla on muuten ihan samaa arkuutta noiden mielipiteiden esittämisten kanssa. Pelkään tulevani täysin väärinymmärretyksi ja sitten varon vähän liikaakin sanojani.

  Hauskaa uutta vuotta! :)

  VastaaPoista
 3. Booksy, ne kuvat ovat niitä asiaan täysin kuulumattomia ja osattomia. Mutta löytyivät kuvakansioista - ja olihan niistä yksi kirjallinenkin.

  Hyvää Uutta Vuotta myös sinulle!

  Maija, niitä voi kurkistella tuosta yläpalkista "operaatio omat kirjat", johon listasin kirjahyllyni lukemattomat.


  Niin, toinen syy jättää mielipiteet kirjoittamatta nettiin on se, että niitä ei ole. Parasta siis perustella liipalaapailu sillä, että ei uskalla kirjoittaa kaikkea mitä ajattelee. IRL mulla ei sitä suodatinta ole, vaan suollan kaiken julki, minkä ajattelen. Ei ole tehnyt mulle mitään älykön leimaa kuitenkaan ylleni...

  Mutta noista uutuuksista ja vanhuksista kyllä huomaa, että ne uutuudet vetävät satunnaista lukijaa puoleensa paljon enemmän. Mutta ehkä sitten pitää löytää jokin vahvuus blogiin jostain muualta. Ja sitä ihmettä tahikka vahvuutta voi jäädä odottelemaan vuodelta 2012...

  VastaaPoista
 4. Mari, lue vaan ihan mitä mielesi tekee, minusta blogisi on hieno juuri tällaisena kuin se on. :)

  Oikein hyvää uutta vuotta sinne!

  VastaaPoista
 5. Norkku, no siihenhän on uskottava =D Hyvää Uutta Vuotta myös!

  VastaaPoista
 6. Hyvää uutta vuotta!

  Kirjoitat kiinnostavasti - mikä voisi olla sen kiinnostavampaa kuin rehellinen sanominen? Toisaalta ei blogiin tietenkään viitsi täräyttää ihan mitä tahansa :-)...

  Toinen ihana asia blogissasi on hienot kuvat!

  VastaaPoista
 7. Minäkin olen vähän valtavirrasta poikkeava, sillä luettavaksi tulee mieluummin pikkuisen/paljon vanhempaa kirjallisuutta kuin uutuuksia... Olen liian mukavuudenhaluinen lukeakseni uutuuksia vain siksi, että saisin laajempaa keskustelua aikaiseksi ;) Tarvotaan sitten vaikka vähän hiljaisemmin ja pienemmillä lukijamäärillä, pääasia että lukee ja viihtyy :)

  Minäkin olen varovaistunut sanojeni suhteen. Pitää miettiä useampaan kertaan mitä kirjoittaa, lukija kun ei aina ymmärrä pointtiani samalla tavalla kuin olen sen päässäni tarkoittanut.

  Oikein hyvää, iloista ja kirjarikasta uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
 8. Paula, no rehellisyyshän voi olla monta eri asiaa. Itse en usko kykeneväni objektiiviseen arviointiin, eikä se oikeastaan viehätäkään. En tavallaan usko siihen, vaan siihen, että kauneus on katsojan silmissä, myös kirjojen suhteen.

  Villasukka, Irl eriävät mielipiteet antavat keskustelulle syvyyttä ja eri näkökulmia, mutta netissä tuntuu, että eriävä mielipide toimii ihan eri tavalla. Se aiheuttaa joskus sellaisen efektin, että ei keskustella enää asiasta, vaan siitä, kuka on oikeassa ja osaa argumentoida parhaiten. Tämän olen huomannut ihan muissa yhteyksissä kuin kirjablogeissa, mutta pätenee jossain määrin myös kirjakeskusteluihin.

  Ensi vuonna yritän jollain tavalla pysyä jossain teemassa, lukea vanhempaa ja uudempaa samasta teemasta. Katsotaan onnistuuko.

  Hyvää uutta vuotta myös teille!

  VastaaPoista