MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

tiistai 6. joulukuuta 2011

Taina Latvala: Paljastuskirja

Noin vuosi sitten luin Taina Latvalan esikoisteoksen, Arvostelukappale,
josta pidin. Sen jälkeen on pitänyt lukea Latvalan
 Paljastuskirja (2009, WSOY).


Paljastuskirja kertoo iltapäivälehden toimittajasta, joka elää salasuhteessa ministerin, Lasse Laxin, kanssa. Työssään päähenkilö ei menesty, sillä viihdetoimittajalla kuuluisi olla suhteita, skandaalit vainuava nenä - ja niitä hänellä ei ole. Tai olisihan hänellä jutunaineksia, omasta elämästään, mutta hän haluaa suojella ministeri Laxia. 

Päähenkilö ihailee Marilyniä, jonka elämää seurailee: hän haluaisi olla skandaali, niin kuin Marilyn, ja saada miehet pikkusormensa ympärille niin kuin Marilyn. Lasse Lax on päähenkilön miehet, mutta Laxilta pitää salata se tieto, että hän on oikeasti iltapäivälehden toimittaja. 

Päähenkilö keskustelee sujuvasti kirjailijoiden kanssa. Erityinen neuvonantaja ja ymmärtäjä hänelle on Bukowski, jolle hän purkaa sydäntään. Kirjailijoiden lisäksi teoksen sivuilla piipahtavat politiikot, kuten Ilkka Kanerva ja muut lööpeissä esiintyvät henkilöt. Yhdistelmä on kuin sekoitus epävarmuutta: ollako viihdekirja, joka iskee BB-kilpailijoihin, vai vakuuttaako kirjailijan tietotaitoa kirjallisuudesta ja lukeneisuudesta. Tai ehkä se on keino vakuuttaa olevansa vähän ns. korkeampaa viihdekirjallisuutta. 

Pidän Latvalan tyylistä kirjoittaa edelleenkin. Toivon, että kirjoittaja löytäisi oman tiensä kirjoittaa, sillä hänellä on lennokas lause. Valitettavasti tässä teoksessa ei ollut kovinkaan hyvin etenevää juonta, eikä mitään muutakaan erikoista, joka olisi tehnyt kirjasta muuta kuin kivasti etenevän tarinan. Uskon kyllä, että Latvalalla olisi kykyä kirjoittaa taidokkaampikin tarina.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti