MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

torstai 7. huhtikuuta 2011

Bollywoodin aakkoset

A = Amitabh ja Abhisek Bachchan - Amitabh on Bollywoodin legenda jo eläessään: kuuluisaksi Amitabh tuli 70-luvulla (esim. Slummien miljonäärissä Amitabh esiintyy juuri näiden vanhojen elokuvien pätkissä - leffan alussa, kun pojat kilpailevat Amitabhin nimmarista) ja tauon jälkeen alkoi esiintyä leffoissa taas, esim. perheen isänä, sean connerymaiseen tapaan harmaantuneena. Abhisek on tietysti Amitabhin poika, joka on myös näyttelijä. Bollywoodissa näyttelijyys kulkee suvuittain. Myös Amitabhin vaimo on näyttelijä, esim. Kabhi Khushi Kabhie Gham -leffassa ovat vaimo ja mies oikeasti vaimo ja mies.  B = Bombay eli Mumbai, Bollywood tarkoittaa siis elokuvia, jotka tuotetaan Mumbain elokuvateollisuudessa. Muualla Intiassa tehdään erikielisiä elokuvia, bollywood on hindinkielistä ja siksi levinnein, koska hindiä opiskellaan ja osataan parhaiten Intian eri kolkissa ja myös muualla maailmassa.
C = Chalte chalte on vain niin hyvä elokuva. Tämä elokuva viihdytti minua jo silloin, kun ajattelin muista leffoista, että ällötys sentään. SRK:n ja Rani Mukherjin tähdittämä elokuva, jossa eri yhteiskuntaluokista tulevat ihmiset yrittävät saada arkensa sujumaan. Välillä raha ratkaisee liiaksi, välillä rakkauden avulla voi unohtaa rahahuolet.D = Devgan, Ajay - yksi lempinäyttelijöistäni; elokuvat, jotka olen nähnyt, ovat olleet tosi hyviä. U me aur Hum oli se leffa, jonka ansiosta / syystä rakastuin lopullisesti bollywoodiin. Leffassa Devgan näyttelee Kajolin kanssa, ja live-elämässä he ovat myös aviopari. Sillä bollywoodin tähdet tietenkin menevät naimisiin vain toistensa kanssa. Taustalla oleva Halla bol oli myös loistava elokuva.D:llä alkaa myös sellaiset SRK:n vanhemmat (90-luvun) leffat kuin Devdas ja Deewana. 

D-kirjaimella alkavat myös sanat, jotka iskostuvat mieleen elokuvista ensimmäisinä: kun dil (sydän) hakkaa lujaa, niin ihminen tulee hulluksi (deewana) - useimmissa lauluissa esiintyy molemmat sanat.

E = Eros entertainment on bollywood-leffojen levittäjä, jonka kotisivuilta (klikkaa nimeä) saa tilattua leffoja Suomeen asti. Toinen paikka, josta voi ostaa, on huutis, mutta siellä ei useinkaan ole myynnissä niitä parhaimpia. Viimeisin kasa on tuotu mulle Nepalista ja niissä oli kuorrutteena hiusöljyä. Mutta katukauppiaalla leffat maksavat aivan törkeän vähän.
F = Fantasia; elokuvien laulut ja tanssit ovat elokuvien fantasiaosuus. Siis, niissä elokuvien juoni menee eteenpäin ja niissä näkyy päähenkilöiden tunteet ja ajatukset. Kun meikäläisissä elokuvissa näytetään paljasta pintaa, niin bollywoodissa seksuaalisin ele on mekein pussata. Tosin elokuvissa toimii sama kuin ihan rannallakin: useimmiten on parempi jättää mielikuvituksen varaan se, mitä vaatteet pitävät sisällään.
G = Garam masala = intialainen mausteseos, miksaus kaikkea mahdollista: elokuviss sama toimii niin, että leffat ovat sekoitus kaikkea mahdollista. Jos länsimaissa elokuva on vaikka draamaa, niin se on draamaa; Bollywoodissa yhdessä elokuvassa mahtuu olemaan rakkautta, rikoksia, jännitystä, automainoksia, matrixia.
H = Hrithrik Roshan: näyttelijä, järjettömän komea useiden mielestä. No, makuasioita, olen nähnyt yhden leffan, enkä ollut lääpälläni.


I = (3) Idiots. Jos haluaa nähdä hieman vakavamielisempää elokuvaa Bollywoodissa, kannattaa valita elokuva, jossa näyttelee Aamir Khan. Khan ei ole komein eikä lihaksikkain näyttelijä, mutta hänen elokuvansa ovat tietysti aina superhittejä, myös elokuvia, joissa on sanomaa. Three idiots kertoo opiskelijoista, jotka tekevät kaikkensa, mikä ei ole tarpeeksi opettajille eikä vanhemmille. Elokuva ei trailerissa näytä ihan hirveän vakavalta, mutta siinä otetaan rankasti kantaa siihen, kuuluuko nuoren tehdä vanhempien tahdon mukaan vai kuunnella omaa sydäntään.  Suosittelen leffaa, koska se ei ole ihan sellaista höttöä kuin suurin osa niistä, joita itse katson.
J = Johar, Karan. Yash Joharin (myös filmitekijän) poika ja sitä myöten yksi menestynein Bollywoodin elokuvan tekijöistä. Lukuisissa SRK:n filmeissä mukana.
K = Kajol, lempinäyttelijättäreni - hieman hullu ja järjettömän kaunis;

Khanin kolmikko: Aamir; Salman ja Shah Rukh, joista jälkimmäinen on julistautunut kingiksi ja keskimmäinen on se lihaksikkain. Tunnetuimmat miesnäyttelijät. 
L = Laulut ja tanssi, joita ilman ei elokuvaa voi tehdä. Kuten aiemmin tuossa jo mainitsin, laulut vievät juonta eteenpäin ja lauluissa näytetään se, mitä elokuvassa ei välttämättä. Laulut voivat viedä aivan toisiin maisemiin, esim. yhtäkkiä laulun maisemissa ollaan Egyptissä, vaikka muuten maa ei kuulu koko leffaan, esim. tässä, jossa kuvataan, kuinka pariskunta rakastuu.
M = Mohabbattein. No kerta kaikkiaan tajunnan räjäyttävä elokuva. Voiko rakkaus koskaan kuolla? Edes kuolema ei erota oikeaa rakkautta, koska elokuvissa voi niissä lauluissa tanssia myös kuolleiden kanssa.  

N = Nisha Kothari, eräs tuntemattomapi näyttelijätär, mutta en keksinyt tähän kirjaimeen muitakaan ;D


O = Om shanti om, hieman hämmentävä elokuva, jossa mallataan vanhaa bollywoodia, niin kuin 70-luvun leffoja, leveitä lahkeita jne. Jäi itselläni hieman etäisemmäksi leffaksi, kun olen aivan amatööri elokuvien suhteen, eikä mua tippaakaan kiinnosta nuo vanhat leffat, jotka jokainen itsensä edes jonkunlaisena elokuvien tuntijana pitävä katsoisi alusta loppuun ja lopusta alkuun.

P = Preity Zinta, näyttelijätär. Monessa leffassa SRK:n vastanäyttelijänä, mutta ei ole mun suosikkini. Jää Kajolin ja Mukerjin varjoon pahasti.

Q (unohdetaanko tämä kirjan aakkosista, en millään keksi järkevää sanaa?)

R = Ra one, Bollywoodin kovin sana tänään. SRK:n leffa, joka on tulossa teattereihin tänä vuonna. Hirveä härdelli tietysti ympärillä, mm. Akon tekee musiikkia filmiin - lisää täältä.

S = Suudelma, joissakin leffoissa ollaan niin uskaliaita, että niissä suudellaan, mutta useimmissa ei. Suudelmat osuvat aina suun viereen.

T = Tunteet, Bollywoodissa ei niitä säästellä, vaan elokuvissa mennään vuoristoradalla: välillä on hauskaa ja välillä itketään. Myös näyttelijät itkevät vähän väliä - eli jos haluaa uraa Bollywoodissa luoda, niin kannattaa opetella itkemään.

U = Udit Narayan, nepalilaista alkuperää, joka on menestynyt Bollywoodissa taustalaulajana, mm. Veer Zaaran laulu täältä. Ihana ääni.

V = Vanhemmat ovat elokuvissa tärkeitä. Erityisen tärkeää on se, että vanhemmat hyväksyvät avioliiton, sillä vanhempien yli ei jyrätä. Paitsi jos juoni on juuri sitä, että tehdään vanhempien tahtoa vastaan. Tämän jälkeen elämä sitten on kurjuutta ja elokuvan juoni seuraa vain sitä, että saadaanko rauha perheessä aikaan. Tällainen leffa on esim, Kabhi khushi kabhi gham. Tärkeää on myös se, että vanhemmat aina siunaavat lapsensa.

W = Whistling Woods International, näyttelijäkoulu lahjakkuuksille. Hieman jo mittailin ja mietin, että pitäisikö lähteä opiskelemaan käsikirjoittamista.

X (unohdettu myös ;D

Y = Yash Chopra, elokuvien tuottaja ja ohjaaja. Järjetön määrä leffoja, näkyy mm. Wikissä.


Z = Zaara Veer-Zaarassa: elokuva, jossa Veer rakastuu Zaaraan, intialainen sotilas pakistanilaiseen naiseen. Homma ei voi toimia, kun rakkautta suuremmat voimat (politiikka) ottavat vallan. 

Hih, en tiedä, kenelle oli iloinen, mutta aloitin tehdä joskus tällaista(kin) postausta ja sain tänään valmiiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti