MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

torstai 22. lokakuuta 2015

Kirjamessut torstaina


Pääsin jo tänään käväisemään Kirjamessuilla, ja ehdin kuuntelemaan Laura Honkasalon, Tua Harnon ja Taina Latvalan keskustelua rakkaudesta ja rakkaustarinoista. Baba Lybeckin haastattelemat naiset kertoivat lyhyesti omista kirjoistaan, joista olen lukenut Latvalan Ennen kuin kaikki muuttuu ja Honkasalon Perillä kello kuusi. Tua Harnon uusin teos Oranssi maa odottaa vielä lukupinossa vuoroaan.

Naisten haastatteluista jäi mieleeni se, miten nykysukupolvelle on vaikeinta se, että elämässä on niin paljon vaihtoehtoja, joista valita, kun taas aiemmat sukupolvet ovat eläneet valmiin kaavan mukaan: huonoistakaan avioliitoista ei juurikaan erottu ja ihmiset ovat eläneet samalla paikkakunnalla ja tehneet työtä samassa työpaikassa koko elämänsä. Nykyisin taas elämässä voi valita vaikka mitä, ja siksi voikin syyttää vain itseään huonoista valinnoista, jos vaikka parisuhde ei toimikaan. Jäin miettimään asiaa vielä messuilta lähdön jälkeen. 

Tua Harnon teos alkoi kiinnostaa aivan eri tavalla kuin aiemmin, ja palan halusta päästä kirjan pariin. 


Kävin myös kuuntelemassa esikoisteoksistaan kertovia kirjailijoita. Aino-salissa näkyvyys oli huono (takaa), eikä minulle jäänyt kovin hyvää kuvaa siitä, minkänäköisiä esikoiskirjailijoita salissa oli. Suurin osa kirjoista on lukematta, kiinnostuin ainakin Tuomo Jäntin Talven hallava hevonen -teoksesta, jonka päätin lukea. 

Kiinnostavaa oli kuulla, miten Vuokko Sajaniemi esitteli Pedot-teostaan ja rajoja, joita kirjan tarina tuo esiin, ja Kristiina Bruunin Kaikki mikä on sinun -teoksen esittelyä. Omaelämäkerrallisuus kirjan tarinasta tuli viimeistään nyt ilmi, vaikka näin päättelin tosin jo kirjaa lukiessani. 



Venäjä on Kirjamessujen teemamaana, ja Venäjää onkin messuilla esillä mm. venäläisen kirjakahvilan ja tietenkin kirjailijavieraiden muodossa. 

En ehtinyt ensimmäiseen haastatteluun, mutta istahdin kuuntelemaan ennen kotiinlähtöäni Ljudmila Ulitskajan haastattelua. Ulitskajaa oli miellyttävä kuunnella ja pääsin testaamaan venäjän taitoani. Ymmärsin jopa yhden vastauksen, jossa pohdittiin naisten ja miesten maailmojen eroja. Ulitskaja painotti, että vaikka maailmat tuntuvat kovin erilaisilta, pitäisi toisia pyrkiä ymmärtämään. Ehkä tämän voi ymmärtää laajemminkin kuin vain sukupuolten välisenä ymmärryksenä. 

Ulitskaja kertoi kirjoistaan, miten ne noudattavat järjestyksessään hänen omaa elämänkaartaan - Suomessa kirjat on tosin julkaistu eri järjestyksessä. Ulitskaja otti esiin kirjastaan kohdan, joka tapahtuu Stalinin kuolinpäivänä (tai sinä päivänä, kun kuolemasta ilmoitettiin): Tyttölapsia-teoksen lisäksi sama kohtaus on hänen uusimmassa teoksessa, joka julkaistiin Venäjällä. Kokemus yleisestä surusta oli hänelle jäätävä: kun muut itkevät, eikä teoksen henkilöä itketä yhtään, tunne on kertakaikkisen yksinäinen, Ulitskaja kertoi kokeneensa itse tällaisen tunteen. Jotenkin Ulitskaja jätti herttaisen ja ystävällisen tunnelman ja tässä tunnelmassa oli hyvä lähteä messuilta pois - huomenna taas uusia kirjailijoita ja menoja.


5 kommenttia:

  1. Kiitos raportista. Hyvä, että mainitisin Ulitskajan kohdalla myös tuon yksinäisyyden kokemuksen. Aloin eilen kirjoittaa siitä, mutta sitten en ihan muistanut, miten se Rahmaninov-osuus menikään ja jätin tämän osan pois. Sinä olit sen hienosti tiivistänyt yleisempään muotoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rahmaninov meni jotenkin niin, että joku liikuttui kuulleessaan Rahmaninovia, toiset surivat jotain muuta. Mullakin aina välillä ajatuksissa pyörii jotain muuta, niin ei muista, mitä just on sanottu. messuilla hieman vaikea keskittyä =D

      Ulitskajan näkeminen venäläisistä kirjailijoista kohokohta, muut olivat jotenkin jäykkiä esiintyjiä.

      Poista
    2. Joo just toi sama. Kun kuulen jotain alan miettiä sen pohjalta eteenpäin ja sitten en muistakaan tarkasti, mitä joku sanoi. Ulitskaja kyllä tosiaan vakaannutti paikkaansa sydämessäni. Siskin oli minusta myös aika ihana. Pidän kovasti hänen vaatimattomuudestaan. Hänessä on jotain oikeasti totta.

      Poista
  2. Olit seuraamassa kiinnostavia haastatteluja.

    Minäkin seurasin yhden esikoiskirjailijoiden haastattelun perjantaina. Siinä oli peräti kolme HS:n kymmenen parhaan joukkoon päässyttä: Esa Mäkinen (Totuuskuutio), Pärttyli Rinne (Viimeinen sana) ja Saara Turunen (Rakkaudenhirviö).

    VastaaPoista
  3. Tuo juttu valintojen määrestä oli mielenkiintoinen. Olen ajatellut tuota , pyöritellyt ajatusta ja jotain yrittänyt siitä blogatakin. Nykyään ei voi olla tyytyväinen mihinkään, kun tuntuu, että pitäisi etsiä jotakin parempaa ja täydellisempää.

    VastaaPoista