MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

lauantai 26. helmikuuta 2011

Se aika vuodesta ja syömisen vaikeudesta

 Meinasin, etten varmasti katso Silminnäkijän Väärennetty ruoka -ohjelmaa, mutta kävin sen kuitenkin katsomassa areenassa.

Mitään uutta ohjelmassa ei ollut, mutta ihmisten herättely valmisruokiin ja ylipäätään kaupassa myytävien ruokien sisältöön on ollut näkyvissä jo jonkin aikaa,
Aitoa ruokaa -kirjahan paljasti sen, että lihapullissa onkin kananlihaa ja -nahkaa; suuri rasvakeskustelu syksyllä sen, että Pekka Puska kumppaneineen oli tehnyt turhaa työtä Pohjois-Karjala-projektinsa ajan.
Minusta PK-projekti oli pelottava asia siinä mielessä, että pääsin tai jouduin itse kokemaan, minkälaiset vaikutukset lapsiin tai nuoriin on sillä, että joku koneisto niin voimakkaasti ohjaa ihmisten käyttäytymistä. 
En osaa vieläkään sipaista paistinpannulle muuta kuin öljyä tilkan ja jos joskus hätäpäissäni laitan rasvaa, istahtaa olkapäälleni kotitalousopeni kiljumaan, että 
ö l j y ä !  !  ! 
Sikäli en voi uskoa, että projektilla saatiin aikaan vain pahaa, koska tiedän, että aika monilla siellä seuduin oli todellakin huonoja ja vaarallisia tapoja: ei vain syömisen suhteen. 

Oma ystäväpiirini on ollut valveutunut ja varoitellut ruoasta jo 90-luvun alussa, jolloin aloimme pitää kukin omaa ruokataloutta ja itse olen aina tuntenut juovani myrkkyä suoraan pullosta, kun tartun rakkaaseen pepsi maxiini
(ja vaikka kuinka monta kertaa joku valveutunut kertoisi, miten pahaa aspartaami taas onkaan, niin ostan maxiani vieläkin joskus).

Itse en ole kovin valveutunut ruoka-asioista, mutta hieman hereillä olen ollut. 
Kun muutin kahdeksan vuotta sitten Baltian maahan, ihmettelin, mitä kaupasta ostaisin syötäväksi. En tiennyt, mitä purkit ja tölkit pitivät sisällään, enkä omistanut mikroa, joten oli pakko hieman tutkia kauppojen valikoimaa: hetken aikaa tutkittuani tilanneta huomasin, että pakastesta saa ostettua pelmenejä, joita sitten söin puoli vuotta, kun ymmärsin, että ne voi keittää kattilassa syöntikelpoisiksi kymmenessä minuutissa. 
Kyllä laiska keinot keksii =) 

Valmisruokia en ole koskaan syönyt kovin paljon:
kerran minut bongattiin testaamaan jotain uutta valmisruokaa,
sain kuitenkin hylsyn jo ennen koehuonetta, kun en syönyt tarpeeksi usein saarioisten paketteja, jotta olisin voinut antaa tuomioni uudelle tuotteelle. 

Sen, että lihapullapaketeissa myydään broilerinlihaa ja -nahkaa, olen toki tiennyt: olen tutkinut kaupan jokaisen liharuoan etsiessäni puolivalmista, joka ei sisällä nautaa. 
Sen, että kaupoissa ei ole mitään syötävää, olen huomannut myös muutama vuosi sitten: en halua koskea valmisruokiin ja toisaalta, vaikka haluaisin, niin aika moni niistä sisältää kuitenkin sitä nautaa (ne yhdet lihapullat ovat todellakin poikkeus).
Vaihtoehtoiksi jääkin usein kasvistiski, kananlihat ja kala. 
Välillä se on puuduttavan yksipuolista syötävää, 
mutta toisaalta taas, keski-ikää lähestyvänä en itse edes tarvitsisi niin kovin paljon sitä syötävää: housut ovat tiukat vyötäröltä, vaikka kaupassa on pelkkää ei oota ruokapuolella (outo yhdistelmä). 
Voin rauhassa jättää uutuustuotteet hyllyihin, koska en niitä makunsa, lisäaineiden tai elinvoimani takia tarvitse.  


Kevätauringon myötä sitä onkin taas käynyt mielessä, että kaapissa piilottelevat syksyllä ostetut, täysin korkkaamattomat parit lenkkareita. Ehkä hieman kauhistelevat sitä hetkeä, että talven lumet sulavat ehkä jossain vaiheessa toukokuuta ja ne isketään jalkoihin.
Mutta mitäpä sitä voi tehdä: viime keväänä ostettu kevättakki on jälleen talven jäljiltä hieman ahdas ja siihen olisi kiva mahtua jo juhannussateita piiloon. 

Alkaa olla se aika vuodesta, jolloin on alettava miettiä, kuinka pitkälle ehtii, jos nyt aloittaa. 

Jos äiti onkin laiska kokki, niin jälkikasvu on mukana 100 prosenttisesti; jään odottamaan nousevan sukupolven innovaatioita tässäkin asiassa....
Ja toisaalta, minusta on ihan kiva ostaa kala paketissa.
Tällaiset toisenlaiset lihakaupat saivat mut syömään vain riisiä ja kukkakaalia,
mikä voisi nyt tähän aikaan vuodesta olla se paras veto muutenkin.
Voin taata, että ruokavaliolla oli mahtavat vaikutukset housujen väljääntymikseksi.
Huomioida täytyy, että leipä puuttui myös ruokalistalta.

Välillä tuntuu, että ruoka on niin iso ongelma ympäri maailman, että se on jo absurdia.

3 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen ja tärkeä aihe, tekisi mieli tarttua tähän laajemmin itsekin.

  Itse olen vielä ainakin toistaiseksi sekaravinnon syöjä, mutta a) en enää oikein voi sietää broileria kaikkien näiden ross -juttujen jälkeen b) en siedä tehomaataloutta muutenkaan c) valmisruokiin en koske pitkillä tikuillakaan d) aspartaamiin harhaudun välillä, viimeksi vahingossa pastillien muodossa, mutta vatsaongelmat ovat sen jläkeen sitä luokkaa että väliin jää.

  On tosiaan absurdia että kaupat notkuvat tuotteita mutta mitään ruokaa siellä ei kyllä oikein ole. Ai niin, että ei liian vaikeaksi menisi, niin tomaattien ja salaatin kasvattaminen Suomessa talvisin kasvihuoneessa on mielestäni älytöntä, eli kauppaan jäävät nekin.

  Vasta-argumentit tehotuotannon ja nykysysteemin puolesta ovat myös toisaalta hassuja: "ihminen on lihansyöjä" (ai että ihan pakosti kahdesti päivässä, 7 x viikossa?), näin on aina ollut (niin no, viimeiset 40 vuotta), "kasvikset tuodaan kaukaa" (ja se lehmien ruokahan kasvaakiin siinä navetan viereisellä pellolla ;)) jne.

  Eilisessä Hesarissa oli muuten samaista aihetta hyvin käsitellyt kolumni. Lihan pitäisi olla kalliimpaa, että ihmiset söisivät sitä vähemmän, se voitaisiin tuottaa eettisemmin JA siitä jäisi tuottajille tarpeeksi voittoa. Syököön niitä kanannahkoja ja lisäaineita sitten ken haluaa.

  VastaaPoista
 2. Tieto lisää tuskaa:

  http://tv1.yle.fi/juttuarkisto/dokumentit/ykkosdokumentti-terveys-lautasella

  VastaaPoista
 3. Tessa: joo, tai se liha voitaisiin kokonaan jättää tuottamatta, niin voistaisiin keskittyä niihin kasviksiin.
  Mun lukioaikaisen ystäväni kotona viljeltiin juuri kurkkua ja tomaattia, joten tuttua on niiden viljelyn tuottama tuska ;D

  Kun nyt mietin asiaa, niin kaipaisin parempia kasvisvalikoimia ja pieniä lihakauppoja. Tosin jos Kauppahallista ostetaan liha, niin tahtoo jäädä ostamatta siinä hajussa. Olenhan kasvanut hajuttomassa ruokamaailmassa ;D

  VastaaPoista