MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

keskiviikko 6. helmikuuta 2013

AASIA - helmikuun teemalukeminen

Kuukausi osoittautui erinomaisen hyväksi ajaksi lukea yhden teeman kirjoja. Varsinkin, kun teema on tarpeeksi väljä ja no, itseään kiinnostava. Teemalukemisen välissä ehtii lukea myös muita kirjoja, niin kuin kauden uutuuksia, tai muuten vain käsiin tipahtelevia kirjoja.Olen jonkun aikaa keräillyt Aasia-aiheisia kirjoja itselleni. Syystä, että Aasia maanosana on aika kauan ja eri syistä kiehtonut minua. Olen jossain vaiheessa yliopistouraani opiskellut vähän Aasian historiaa, samoihin aikoihin kiehtouduin itsepuolustuslajeihin. Kulttuurin puolelta tuttuja olivat lähinnä Chackie Chan -leffat (joku ei ehkä pitäisi niitä kulttuurina). Myöhemmin tutuksi on tullut eri puolilta Aasiaa ihmisiä, satunnaisia painoksia eri maista, osa ohikulkevia, osa pidemmäksi aikaa tutuiksi jääneitä. Pidän aasialaisesta ruoasta: jos jossain käyn ulkona syömässä, niin paikka on melkein aina joku aasialainen ravintola. Aasia kiinostaa minua samalla tavalla kuin jotakuta toista Afrikka tai Etelä-Amerikka, joista taas ensimmäinen ei kiinnosta minua tippaakaan. Kovasti kaikilla mielikuvilla näissä asioissa mennään, en ole kierrellyt Aasiaa sen kummemmin, joten minulla ei ole omaa kokemusta maista. Ehkä senkin aika joskus tulee. 
No, kirjojen lukemisen, erityisesti kirjallisen maailmanmatkan ja Eurooppa-haasteen myötä minua on alkanut kiinnostaa, miten kirjallisuus näyttää maasta, maanosasta ja sen ihmisistä. Olen tähän asti lukenut lähinnä japanilaista kirjallisuutta, ja onhan se yleensä aika omalaatuista.

Tällä kertaa lähden siis kuukaudeksi Aasiaan, ja koska Aasia on iso alue, niin lähden sen itä-, etelä- ja kaakkoisosiin. 


Aivan kaikkia kirjoja en millään tule ehtimään lukea, mutta listasin tähän kirjat, jotka löytyvät omasta kirjahyllystä, kirjat, joista olen saanut vinkkiä esim. englanninkielisistä kirjablogeista ja kirjat, jotka ovat ikään kuin vahingossa tulleet vastaan jossain. Jos jotain olennaista mielestäsi puuttuu jonkun maan kohdalta, niin saa vinkata! 

Olen myös siinä määrin armollinen ja epätarkka listauksissani, että kirjailijan ei tarvitse olla ko. maan kansalainen, aika moni näistä saattaa olla amerikkalainen kirjailija, joka kirjoittaa jostain toisesta maasta, useimmilla kuitenkin on jonkunlainen side siihen maahan, josta kirjoittaa.

Itä-Aasia

Etelä-Korea: 

* Kyung-Sook Shin: Please Look After Your Mother (luettu tammikuussa)

Japani:  

* Yasunari Kawabata: Kioto
 * Banana Yoshimoto: N.P. (luettu tammikuussa)

Kiina: 

* Lisa See: Lumikukka ja salainen viuhka (amerikkalainen kirjailija)
* Amy Tan Kiina/ Burma 
Qiu Xiaolong: Punapukuiset naiset, Tapaus Mao 
* Ha Jin: Odotus 
* Xiaran: Vaiennetut äänet - Kiinalaisia naiskohtaloita 

* Jonathan Watts: Kun miljardi kiinalaista hyppää
* Bei Ling: Liu Xiaobo - Vangittu rauhannobelisti

* Yangzom Brauen: Tiibetin tyttäret

Kiinan tasavalta, Taiwan

Mongolia

Pohjois-Korea:  

* Barbara Demick: Suljettu maa - elämää Pohjois-Koreassa

Etelä-Aasia:

Bangladesh:

Tahmina Anam: Kulta-aika

Bhutan

Intia: 

* Raj Kamal Jha: Jos korkealla pelottaa

Malediivit

Sri Lanka:

Ru Freeman: A Disobedient Girl

Nepal:

Manjushree Thapa: Unohda Kathmandu
* Samrat Upadhyay: Buddha's Orphan & Arresting God in Kathmandu & The Guru of Love
Kaakkois-Aasia:

Brunei

Filippiinit

Indonesia: 

* Hella S. Haasse: The Black Lake

Itä-Timor


Kampodža: 

* Vaddey Ratner: In the Shadow of the Banyan 
* Kim Echlin: Kadonneet 

Laos

Malesia: 

* Tash Aw: Silkkimies
* Tan Twan Eng: The Garden of Evening Mists & The Gift of the Rain
* Rani Manicka: Jasmiinin tuoksu

Myanmar (/Burma): 

* Jesper Bengtson: Aung San Suu Kyi - Taistelu vapaudesta 
* Daniel Mason: Pianonvirittäjä
* Amy Tan: Rouva Chenin henki 


Singapore: 

* Meria Chand: A Different Sky
* Kate Furnivall: The White Pearl

A Different Sky


Thaimaa: 

* Lilja Kinnunen-Riipinen: Hymyn takaa
* Jukka Behm: Matkoilla
* Wendy Law-Yone: The Road to Wanting

Vietnam: 

* Camilla Gibb: The Beauty of Humanity Movement
* Duong Thu Huong: No Man's Land
* Kim Thúy: Ru
* Bich Minh Nguyen: Shirt Girls 

Jotain näistä siis tulen helmikuun aikana lukemaan! 10 kommenttia:

 1. Upea teema! Pianonvirittäjää aloitin kerran ja se vaikutti hienolta, mutta kirjasto vaati sen takaisin ennen kuin ehdin kunnolla vauhtiin päästä... siihen palaan aivan varmasti. Ihanaa että Vaddey Ratnerin kirja on päässyt listallesi. Entä oletko lukenut Su Tongin Uskollisen vaimon kyyneleet? Jos et, niin suosittelen lisäämään listallesi! Se kertoo naisesta, jonka mies on viety kauas pois rakentamaan Kiinan muuria eikä ole palannut kotiin. Talvi on tulossa, joten vaimo lähtee viemään miehelleen lämmintä takkia... todella kaunis ja vaikuttava kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmmm... jotenkin kuulostaa tutulta kirjalta, mutta ehkä siksi, että Odotus-kirjassa on jotenkin samantyylinen tarina, mutta ehkä vähän katkerampi.

   Pianonvirittäjä on mun ensimmäinen kirjani, ja alkaa olla kohta luettuna. On ollut kiinnostava, joten ehkä sun kirjaston pitää olla kiltimpi, että pääset säkin sen lukemaan =)

   Poista
 2. Tan Twan Eng on minulle aivan uusi nimi, kiinnostuin. Malesialaista kirjaa en ole tainnutkaan ikinä lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. TTE oli muistaakseni Norkulla luettavana myös =)

   Poista
 3. Vau mikä postaus, ja todella kiinnostava teemakuukausi sinulla tulossa. Aion seurata suurella mielenkiinnolla mitä kaikkea luet, ja mitä lukemastasi pidät!

  Itse olen nyt Ishiguron Shanghaissa (kirjassa Me orvot) ja aivan lumoutunut. <3 Aasia kiinnostaa kovasti, etenkin kirjallisuudessa. Kuten eilen olikin jo puhetta, en ole siellä juurikaan matkustellut (olen siis kierrellyt vain Japanissa, ja kaukomatkustellessa veri vetää enemmän Amerikkoihin - Afrikka kiinnostaa minuakin vähiten). Harmillisen vähän on tullut kuitenkin luettua Aasiaan sijoittuvaa kirjallisuutta, joten tämä sinun teemakuukautesi tulee varmaan innostamaan minuakin. Jee!

  Varasin muuten Please Look After Your Mother -romaanin kirjastosta arviosi luettuani, ja juuri huomasin kirjaston sivuilta sen olevan kuljetettavana. Toinen jee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Japani ja Kiina pitää varmaan ottaa ihan erikseen, kun sieltä on tosi paljon kirjoja myös suomennettuna. Varmaan kierrän nyt nuo pienemmät maat, niistä kun on huomattavasti vaikeampi löytää kirjoja, edes enkuksi ;)

   Toivottavasti saat mukavia vinkkejä, ja nautit Look after motherista!

   Poista
 4. Ihana teema! Itse olen "rajoittenuusti" Aasia-fani eli eniten kiehtoo Japani ja Kiina. Toki muutkin kiinnostaa, mutta ei yhtä paljon. Japanin kulttuurista tein tutkielman opiskellessani. Olen käynyt Tokiossa pari kertaa. Ja Aasia-leffoihin olen ihan hulluna, etenkin Chackie Chanin vanhat karate-elokuvat ovat ihan parhaita. Sitten on tietty Lentävien Tikarien talo jne. ja Meiko Kajin leffat.

  Afrikkaan (koko maanosa) olen myös ihan hulluna, se on toinen intohimoni heti Japanin jälkeen.

  Mielenkiintoinen listaus kirjoista. Täytyykin tutustua noihin, jos vaikka itekin lukisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nuo mainitsemasi leffat aivan unohdinkin, tiettty ovat nekin hienoja =)

   Afrikka-haaste oli jossain blogissa, ajattelin vierailla tänä vuonna sielläkin yhden kuukauden teeman ajaksi, mutta saapi nähdä jaksanko/ innostunko. Jotenkin se maanosa ei ole suuri intohimoni..

   Pitää katsoa, vieläkö jotain muuta löytyisi Aasiasta luettavaksi, mutta eiköhän tuossakin ole noin ensi alkuun. Kiva, jos saat vinkkejä, aasialainen kirjallisuus ei ehkä ole kovin in meillä.

   Poista
 5. Ihana teema! Jos olisin yhtään motivoituneempi teemalukija kokeilisin ehdottomasti samaa. Vaan kun en ole jään odottelemaan sun mielipiteitä ja kuorin sitten kermat päältä omille lukulistoilleni :D No ei, pitää oikeasti petrata tämän(kin) mantereen osalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, toimii se noinkin. Mutta musta tuntuu, että nämä kaikki kirjat on ihania ♥ Tai ainakin kuohuttavia.

   Poista