MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

lauantai 4. tammikuuta 2014

Vuoden 2013 haasteet

 
Lukuvuonna 2013 osallistuin ennätysmäärään lukuhaasteita. Maailmassa kun tahtoo olla lukemattomia kirjoja, ja vaikeinta on yleensä valinta: mitä lukea seuraavaksi. Lukuhaasteet ovat kiva tapa paitsi löytää kivaa luettavaa seuraavaksi myös haastaa itsensä lukijana. Viime vuoden lukuhaasteet toivat maailmaani paljon sellaisia kirjoja, joita en olisi muuten lukenut ollenkaan. Ehkä aivan ihanin lukuhaaste viime vuodelta oli kotimainen kasarikesä, jossa luin itseni tasolle Bogart co., eli kahdeksan kirjaa 80-luvulta:
 
Nina Banerjee-Louhija: Intian helmi (1985) & Valkoisen orkidean maa (1981)
 
Ehkä aivan ihaninta oli tutustua Nina Banerjee-Louhijan Intia-aiheisiin kirjoihin 80-luvulta. Koska suomalaiset kaipaavat 80-luvulle, oli tämä haaste myös yllättävän ajankohtainen ;). Ahkerointiani 80-luvun kirjojen parissa voit käydä seuraamassa täältä 
 
 
Alkuvuodesta sain suoritetuksi myös kaksi haastetta: lukudiplomin (käy tsekkaamassa täällä) ja Koen 13 kotimaista kirjailijaa -haasteen. Tässä haasteessa tuli tutustua 13 uuteen kirjailijaan, ja itse luin kirjoja sellaisilta kirjailijoilta kuin:
 
1. TaoLin: Suomen taivaan alla ja Sininen maa (Enostone)- kiinalais-suomalaisen kirjailijan kauniit teokset Suomesta ja vähän Kiinastakin.
2.Laura Lähteenmäki: North End - Niskaan putoava taivas (2012, WSOY) - nuorten dystopia-sarjan aloittanut kirja ja Rinkkadonna (1998, WSOY) - Lähteenmäen aiempi nuortenkirja; Iskelmiä (2013, WSOY)
3. Sara Razai: Olen etsinyt sinua (2012, Teos & Schiltds & Söderströms) - kauniin surullinen kirja meistä ja niistä - esikoisromaani
4. Jyrki Heino: Kellari (2012, Schiltds & Söderströms) - 1700-luvun lopun Turkuun sijoittuva dekkari. - esikoisromaani
5. Satu Grönroos: Lumen syli (2012, Atena Kustannus oy) - 60-luvun lopun Jyväskylässä elää Helmi, ekaluokkalainen, ja Helmin opettaja, Kaarina, jotka molemmat menettävät jotain tärkeää - esikoisromaani
6. Jouko Heikura: Mustien vuorten varjossa (2011, Gummerus); Jouko Heikura: Joki kaupungin alla (2013, Gummerus)
7. Johanna Holmström: Itämaa (2013, Otava) - lisäksi olen lainannut Holmströmin aiemman teoksen Camera Obscuran, jonka aion lukea piakkoin (toivottavasti)
8. Kaj Korkea-aho: Tummempaa tuolla puolen (2012, Teos & Schiltds & Söderströms) - samoin lainassa on aiempi teos Katso minun pienehen, jonka lukemista odotan.
9. Joonas Konstig: Totuus naisista (2013, Gummerus) - löysin häneltä kaksi aiempaa teosta: Ahneet ja viattomat ja Kaikki on sanottu, jotka molemmat haluaisin ehtiä ja jaksaa lukea
10. Virpi Pöyhönen: Hän rakastaa minua (2013, WSOY) - esikoisromaani

12. Tua Harno: Ne jotka jäävät (2013, Otava) - esikoisromaani
13. Mooses Mentula: Isän kanssa kahden (2013, WSOY) - luettavana on aiempi teos Musta timantti
 
Varmasti tulen vielä joihinkin kirjalijoihin palaamaan jatkossakin!
 
 
Luen melkoisen paljon kotimaista kirjallisuutta, joten oli luonnollista ottaa osaa myös maakunta-haasteeseen, jossa ideana oli valloittaa Suomen maakunnat. Sainkin luetuksi melkein kaikki maakunnat, erityisesti huomasin keskittyväni Uudenmaan alueelle, ja myöskin ulkomaille sijoittuvat kotimaisten kirjailijoiden teokset ovat suosiossani. Oi maamme Suomi -haaste löytyy täältä
27 kirjaa
+ 18 kirjaa Uudenmaan alueelta:



 
Koska kotimaasta täytyy välillä päästä myös pois, valloitin Afrikkaa ja sain suoritetuksi Afrikan tähti -haastetta 20 kirjan verran. Haastekirjani löytyvät täältä.

Itä-Afrikka (1)
Somalia: Nuruddin Farah: Perhesalaisuuksia
Keskinen Afrikka (2)
Kamerun: 
Calixthe Beyala: Assèze afrikkalainen (2011 Kampus kustannus)
Kongon demokraattinen tasavalta: Juha Vakkuri. Leokongo. Runoelma  (Like, 2006)
Pohjois-Afrikka (2)
Egypti: Ahmad Khalid Tawfiq: Utopia (2013, Like); 
Hisham Matar: Erään katoamisen anatomia (2013, WSOY)
Etelä-Afrikka (3)
Botswana: Alexander McCall Smith: Onni ja siniset kengät - Mma Ramotswe tutkii (2011, Otava)
Zimbabwe: NoViolet Bulawayo: Me tarvitaan uudet nimet (2013, Gummerus)
Etelä-Afrikka: J. M. Coetzee: Häpeäpaalu (2000, Otava)
Länsi-Afrikka (12)
Norsunluurannikko: Ahmadou Kourouma: Ei Allahin tartte (2002, Tammi);
Liberia: Leymah Gbowee: Meissä on voimaa (2012, Like)
Nigeria: 
Chimanda Ngozi Adichie: Kotiinpalaajat (2013, Otava)
Senegal: Marie NDiaye: Kolme vahvaa naista (2013, Gummerus)
 
Make yours @ BigHugeLabs.com
 
Afrikka-haaste oli myös oikein kiva, sillä en yleensä lue afrikkalaista kirjallisuutta. Myöskin on ilahduttavaa, että viime aikoina on tullut huippukivoja afrikkalaisia kirjoja suomeksi, kuten Selasi, NDiyae, Bulawayo.
 
Vuoden aikana yritin aloittaa myös muita haasteita, mutta koin ne hieman liian vaikeiksi. Yritin alun perin valloittaa Aasiaa, mutta törmäsin siihen samaan kuin esim. Afrikka-haasteen kanssa: suomennoksia on vaikea löytää kovinkaan paljon - ja joistain maista suomennettuja teoksia ei vain ole olemassa.
 
Lukuhaasteista jäi todella mukava jälkimaku ja aion tulevana vuonnakin ottaa osaa joihinkin kivoihin lukuhaasteisiin.
 
 
 
 
 

2 kommenttia:

  1. Hurja määrä kirjoja ja hienot haasteet! Haasteita on todellakin kiva lukea, ja hienointa on juuri tuo, että löytyy aivan uusia kirjoja omien tottumusten ulkopuolelta!

    VastaaPoista
  2. Hieno määrä haastekirjoja.
    Blogistani löytyy useampi Aasiaan liittyvä kirja mm. Norwegian Wood, Piin elämä, Postimyyntilapset, Kätkössä kauniin ikuisen ja Pionin rakkaus.
    Listastasi löytyi kirja, joka olisi sopinut minun kukka-aiheeseen haasteeseen: Valkoisen orkidean maa.

    VastaaPoista