MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Stian Hole: Hermannin salaisuus

"Jos räpsäytät, pelkäät isää ja äitiä." Hanne sanoo ja läiskäyttää käsiään Hermannin kasvojen edessä. Hermanni räpäyttää silmiään, ja Hanne nauraa räkättää. "Jos räpsäytät uudestaan, sinun pitää pussata Johannaa", Hanne ilkkuu ja läiskäyttää uudelleen. 

Stian Holen Hermannin salaisuus (2012, Karisto, alkuperäinen teos Garmanns hemmelighet, suomentanut Virpi Vainikainen) kiinnitti huomioni erikoisella ulkoasullaan. Kuvitus, joka on Stian Holen, vaikutti kiinnostavalta ja päätin raahata taas kirjan kotiin luettavaksi lapsille. 

Aina lapset eivät innostu aivan samasta kuin äiti,  mutta kirjan alun (joka on edellä oleva lainaus) jälkeen lapsetkin olivat myytyjä. Kas, kuinkas sattuikaan, että meilläkin ollaan leikitty samaa leikkiä. Loppuosa siitä tuntui pojasta (7-vee) hieman ällöltä, mutta kyllä täytyy sanoa, että Hole tietää, miten pienet lukijat (ja kuulijat) saadaan kirjan tarinaan mukaan. Täytyy vielä sen verran kehua kirjaa, että niin hyvä se oli äidin lukemana, että poika kävi kirjan hakemassa itselleen lukeakseen sen ihan itse uudelleen. Samaan suosioon ovat päässeet tähän asti vain Aku Ankan taskukirjat. 

Hermannin salaisuus kertoo edellisen lainauksen mukaisesti Hermannista, Hannesta ja Johannasta. Kaikki kolme ovat samassa koulussa ja toisen sivun koulunpiha varmasti kiinnittää tuollaisen ekaluokkalaisen vielä tiiviimmin kirjan pariin. Hanne ja Johanna ovat kaksoset ja vaikka tytöt ovatkin samannäköiset, he ovat niin kovin erilaiset. Näin miettiin Hermanni, joka leikkii Johannan kanssa. Heillä on metsässä yhteinen salaisuus. Kun taas Hanne on hieman kiusannut Hermannia: juksannut tämän nuolaisemaan kielellä aitaa. Aivan mahtavaa on kirjassa paitsi tarina, jossa on kyse ystävyydestä, koulusta, kateudesta, sisaruudesta, salaisuuksista myös ja varsinkin kuvitus. Välillä metsää ja luontoa kuvataan äärimmäisen tarkasti, välillä taas kuvat ovat irti realimaailmasta. Kirjassa on hienoja teemoja ja varmasti lapseen salaisuuksien ja muiden teemojen ohella tekee aivan yhtä suuren vaikutuksen piirrosten todenmukaisuus. Yksi tärkeä osa kirjassa on myös luonnon ja mielikuvituksen yhdistyminen. Oih ja voih, en muista aivan äsken törmänneeni yhtä hienoon lastenkirjaan. Tässä onnistui kaikki: kuvitus, tarina ja taianomaisuus. Suosittelen isolla sydämellä aivan kaikille. Kirjassa on luvassa suuria tunteita:
Lisää kuvia kirjasta esim. täältä

Kirjan ovat lukeneet myös Paula ja Rouva Huu ja Elma Ilona

Stian Holen muita kirjoja

Youtubesta löytyi myös Hermannin seikkailuja ennen tätä kirjaa, sillä Hermanni on seikkaillut myös kirjoissa: 
Garmanns sommer (2008) ja Garmanns gate (2008). Toivon, että nämä aiemmat osatkin saadaan pian suomeksi, sen verran lupaavalta tämä omaperäinen kirjantekijä vaikuttaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti