Kylläpä onkin tuottanut tuskaa ja päänvaivaa löytää kirjallisuutta Etelä-Amerikasta, sama koskee myös Väli/Keski-Amerikkaa. Piskuinen Costa Rica pääsi jalkapallon MM-kisoihin Brasiliaan, jossa yllätti kaikki, koska ennakolta juuri Costa Rican piti tippua tiukasta alkulohkosta. Miten sitten kävikään? Costa Rica meni kirkkaasti jatkoon ja haastoi itsensä Hollannin puolivälierissä. Costa Ricassa muuten on asukkaita pikkuisen päälle 4 miljoonaa, joten eipä enää voi laittaa Suomen huonoa menestystä jalkapallossa vähäisen asukasmäärän syyksi; kyllä niissä pienemmissäkin maissa riittää pelaajia. Sama muuten koskee Brasilian naapurimaata Uruguayta: maassa asuu päälle 3 miljoonaa asukasta ja maajoukkue on jaliksen MM-kisoissa aina.
No, en halunnut jättää Costa Ricaa lukematta, mutta kirjan, joka jotenkin liittyisi maahan, löytäminen oli enemmän kuin vaikeaa. Päätin tyytyä sitten Elizabeth Kayn Rajalla (2004, WSOY) -teokseen, jonka helmet-haku löysi minulle. Kirjan takakannessakin lupailtiin, että tässä kirjassa mennään Costa Rican vuoristoon. Kirja on kuitenkin fantasia-kirja, jossa Costa Rican viidakosta siirrytään nopeasti rinnkkaismaailmaan. No, otan tämän kirjan sen kannalta, että haasteet tuovat luettavaksi aina sellaisiakin kirjoja, joita en muuten lukisi.
Rajalla on siis nuorten fantasia-kirja, jossa päähenkilönä on Felix, nuori englantilainen poika, jolla on parantumaton sydänvika. Vanhemmat toteuttavat Felixin suuren unelman päästä Costa Ricaan, mutta viidakossa Felix pyörtyy ja katoaa vanhemmiltaan. Vanhemmat eivät löydä Felixiä, mutta Felix jatkaa matkaansa toisessa maailmassa, jossa mm. saa parhaan ystävän, jonka kanssa lähtee etsimään parannuskeinoja (taikoja, yrttejä), jotka parantaisivat hänet. Yhdessä kyntelitytön ja vaskon (aarnikotkan) kanssa Felix kohtaa lisää mielikuvitusolentoja kuten haurassarvisia, tulenhönkijöitä jne. Felix ihmettelee maailmaa, samoin kuin toisen maailman tyypit pitävät ihmisiä mielikuvituksen tuotteina - molemmat ovat yhtä ihmeissään siitä, mitä kokevat. Kirjan juonena on löytää rohto, joka pelastaisi Felixin, mutta myös pysäyttää väärien lääkkeiden kauppaaminen, jota rinnakkaismaailmassa harrastetaan.
Costa Rica tässä kirjassa kohdataan vain kirjan alussa ja lopussa, ja kerran keskikohdassa, kun Felixin vanhemmat alkavat luopua toivosta löytää poikansa. Kirjassa kuitenkin seikkaillaan vuorten ja metsien maisemissa, jotka on helppo mieltää Costa Rican luonnoksi. Kirjassa oudot eläimet kasvavat hieman vieläkin oudommiksi.
Niin, tuumi Felix, minä jaksan paremmin kun en ajattele koko asiaa. Ja Costa Ricassa kaikki on ollut mahtavaa - tulivuoret, mangrovemetsät, liskot, papukaijat. En halua palata kotiin.
Vaikka en oppinut Costa Ricasta tämän kirjan perusteella oikeastaan mitään, luin kirjan, jossa oli käsitelty kiinnostavia asioita (sairaus, ystävyys) tyyliin, joka kiinnostaa nuoria. Kirja oli nopealukuinen, eikä jäänyt jankkaamaan, kuten jotkut fantasiakirjat jäävät. Tässä ei myöskään ollut pahoja taisteluja, vaan taistelut käytiin sanan voimalla - kirja voisi sopia siis varsin nuorelle lukijalle. Oma kokemukseni fantasia-kirjoista on hieman suppea, lähinnä olen tutustunut David Eddingsin -teoksiin, jotka pelastin kirjastosta (jospa vaikka nuo kirjat lukisi uudelleen näin vanhemmalla iällä?) ja Margaret Weisin ja Tracy Hickmanin -kirjoihin. Luetaankohan noita edellisiä vielä? Olen itse nimittäin tutustunut kirjoihin silloin, kun ne on suomennettu.
Löysin kirjasta muuten 8. luokkalaisen kirjoittaman esitelmän (täällä). Lukija vaikuttaa pitäneen kirjasta.
Elizabeth Kayn kotisivut, joilta löytyy tietoa hänen muista kirjoistaan.
Elizabeth Kay: Rajalla
2004, WSOY
The Divide 2003
suomentanut Tiina Ohinmaa
kuvittanut Ted Dewan (kirjassa on aika ajoin pieniä piirroksia kuvituksena)
Kirjallisuutta futis-maista -haaste, Costa Rica.
Minulla Costa Rica jäi vaille kirjaa. Tämä oli kiva löytö. Tsemppasin Costa Ricaa kisoissa, oli niin mukava, kun pikkuinen maa pärjäsi hyvin suurmaiden joukossa.
VastaaPoistaIhanan pirteä tosiaan Costa Rica ja parasta oli, että löi ne kaikki ennakkoon vahvat maat.
PoistaMietin, että pitäiskö opiskella espanjaa kunnolla, että pääsisi käsiksi näihin latino-kirjoihin, piskuisesta maasta varmaan ei tule paljon kirjallisuutta maailmalle...
Luin tämän joskus yläasteikäisenä, muistaakseni se oli minusta "ihan ok". Lainasin kirjan alunperin siksi, että jännä kansi herätti huomion, mutta loppujen lopuksi se ärsytti koko lukemisen ajan, koska kirjan lukeminen makuultaan oli haastavaa...
VastaaPoista- fable / lukisinkohan.blogspot.fi
No joo, totta tosiaan tuo kansi. Sotkin monta kertaa paikkani, kun se lipsahti aina väärään paikkaan!
PoistaYläasteikäisenä tämä kirja varmasti on kovin erilainen lukuelämys, kun tämän ikäisenä. Suosittelen tarttumaan kirjaan aikaisemmin kuin itse tein!
Muistan lukeneeni kirjan peruskoulussa. Tuo kansi on jäänyt mieleen, mutta mitään muuta en oikein muistakaan. Tosin olisin tainnut veikata, että kirja oli fantasiaa. Luin jossakin vaiheessa aika paljon fantasiaa, muun muassa noita Tracy Hickmanin ja Margaret Weisin kirjoja. Sain genrestä silloin pienoisen yliannostuksen, mutta viime aikoina olen taas varovaisesti palannut fantasiakirjojen pariin.
VastaaPoistaYliannostuksen vaara on tosiaankin olemassa, kun fantasiaa tulee nykyisinkin todella paljon. Silloin aikoinaan en muista kuin nuo parit kirjailijat, joilta tuli fantasiaa. Pitää ehdottomasti joskus palata genreen. Ja tämän kirjan lukuikä tosiaan on hieman varhaisempi, mutta välillä tekee hyvää palata nuoruuteen =)
PoistaMinäkin olen ihmetellyt sitä, että Costa Ricasta on niin vaikea löytää luettavaa. Löysin Helmet-haulla amerikkalaisen kevyen rakkaushömppäromaanin, jossa amerikkalainen nainen muuttaa Costa Ricaan ja englanninkielisen lastenkirjan, jossa seikkailtiin viidakossa. Koska minulla ei ollut silloin kiire Costa Rican kanssa, päätin jäädä suosiolla odottelemaan jotain parempaa :)
VastaaPoistaJään odottelemaan, mitä kivaa keksit Costa Ricasta! Vaikka tuossa juuri mietin, että en enää lue kirjoja maittain, niin palaan varmasti vielä Etelä- ja Väli-Amerikan maihin, jos noista muista maista löytää luettavaa.
Poista